[VIDEO] Nations Cup 2018: Aftermovie

Nations Cup 2018

“iL Lago di Garda e uno dei migliore campi di regata europei e ospita ogni anno competezione internationali e mondiali. Due sono I principali venti termici constanti: il Peler e l’Ora.” Oftewel: Het Gardameer is een topgebied voor wedstrijdzeilen dankzij de thermische winden. En wat fijn is; geen vlagen maar constante wind.

De thermische wind is een bijzonder verschijnsel. Het komt als een razende op je af. In de ochtend is het veelal windstil en rond half 1 gaat de knop van de ventilator om. In de verte zie je water donker worden en dan is het binnen ‘n minuut windkracht 4 tot 6 door de Ora. Windfinder houdt er alleen geen rekening mee.

Zaterdag is de eerste start om 1 uur. De wind valt nog mee met zo’n 15 tot max. 20 knopen. Charley Cumbley laat met 3 keer een paaltje gelijk zien wie hier de heerser is van de Ora. Oliver Davenport en Tim Law volgen en op de 4e stek zeilt Nederlander Peerke Kortekaas top en is hiermee een serieuze concurrent van de Engelsen. Ook Gilles de Combe staat op een mooie 7e plek door deze eerste dag een sterke serie te varen.

Claar van der Does, de enige vrouwelijke deelnemer van het evenement vaart met een nieuwe fatboymast en moet nog even wennen wat ook komt door te veel speling bij het mastgat. Hans Duetz en Roel  den Herder hebben ook een goede eerste dag.

De volgende dag is het heftig. De dag start al met een beginnende storm. De uitstelvlag wordt gehesen en het is wachten geblazen. De meest verschrikkelijke berichten gaan rond. Er wordt in de middag 40 knopen verwacht. De meesten denken al aan mountainbiken totdat om kwart voor 2 bericht komt dat om 3 uur wordt gestart. De wedstrijdleiding denkt dat de wind gaat afnemen naar 10 knopen. Er worden 2 races gevaren maar de wind blijft meer dan 20 knopen. Oliver Davenport wint de eerste race voor Charley en Peerke wordt 5e. ook Gilles voelt zich goed bij dit weer en scoort  een 9e plaats. Het is ook de dag van Claar.  Ze vindt het fijn om lekker veel druk in het zeil te voelen en komt lachend terug met een 14e en een 19e plek. Iedereen komt kapot terug van deze dag met grote verhalen over de wind en de golven. Peerke staat na 2 dagen op de 6e plek. Charley Cumbley staat dik 1 en  laat zien hoe topzeilen er uit ziet.

De laatste zeildag start om 12 uur. Er staat al vroeg wind. De voorspellingen zijn weer dik 20 knopen. Bij het startschip gaat het flink te keer.. De golven zijn hoog en de wind neemt steeds meer toe. Peerke Kortekaas en Roel den Herder maken een prachtige stuurboord start waarbij Peerke voor het hele veld uit vaart. Hij wil 4e worden en doet er alles aan om zijn concurrenten voor te zijn. Met een 3e en een 5e plek lukt het Peerke om Andy Tunnicliff voor te blijven en mag hij later de 4e prijs uitgereikt krijgen. Het gat met Tim Law en Oliver Davenport is te groot. Gilles heeft geen goede laatste dag maar blijft ondanks dat toch in de top 10. Een geweldige prestatie van Gilles. Charley wint de twee laatste races en wordt dan ook terecht de King of the Mountains, de titel die voorzitter Norbert Zonneveld gaf bij het overhandigen van de 1e prijs. Davenport 2e en Law 3e. Peerke Kortekaas heeft met de 4e plek laten zien dat hij constant meevaart in de top van de soloklasse.

De volledige uitlag is te vinden op:  http://www.nationscup2018.com/

Tekst: Marc Dieben

Nations Cup 2018 Aftermovie

 

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: