WK Offshore zeilen 2018: de favorieten

WK Offshore zeilen

Nog één dag voor het Wereldkampioenschap offshore zeilen in Scheveningen echt van start gaat. Maar liefst zestien landen over zo'n honderd zeilteams met 1100 zeilers gaan de strijd aan om de wereldtitel. Het WK offshore zeilen start met een lange race van twee dagen en nadien vier dagen inshore races. Tijdens het WK verschijnen heel wat recente kampioenen, top zeezeilers en bijzonder teams aan de startlijn.

Recente kampioenen op het WK

Team Elke - Europees Kampioen IRC 2 (NED)
Team Elke met schipper Frans Rodenburg zeilt al jaren samen met zijn bemanning en is zeer competitief. Tijdens het Europees Kampioenschap in Cowes wisten ze een eerste plek te zeilen na een lastige week die begon met weinig wind. Dit is zeker een van de kanshebbers op de wereldtitel in klasse B.

Team Elke

Team J lance 12 - Europees Kampioen IRC 3 (FRA)
J Lance 12 won onverwacht het Europees Kampioenschap in IRC 3, aldus de schipper Didier le Moal. Hun voornaamste doel was het winnen van de klasse. Dat is dus meer dan gelukt, het team maakte nauwelijks fouten tijdens het EK. Tijdens het WK strijden zij in klasse C.

Team J Lance 12

Halbtrocken 4.0 - Winnaar Pre-Worlds Kiel (GER)
Schipper Michael Berghorn mag met zijn team Halbtrocken 4.0 spreken van een goede voorbereiding op het WK. Tijdens de Pre-Worlds in Kiel wonnen zij maar liefst met 10 punten voorsprong op de nummer 2! In Scheveningen zeilen ze in klasse B.

Halbtrocken 4.0

Team Tutina - Tweede Pre-Worlds Kiel (GER)
Het volledige damesteam Tutima met schipper Kirsten Harmstorf-Schönwitz werd tweede op de Pre-Worlds in Kiel. Drie dagen lang hebben ze gevochten en bootsnelheden van gemiddeld 20 knopen gehaald. Kirsten zegt goed voorbereid te zijn op het WK waarin ze uitkomen in klasse C.

Kirsten Harmstorf-Schönwitz / Team Tutina

Zeilteams die in 2016 aan het Wereldkampioenschap ORCi in Kopenhagen hebben deelgenomen zijn ook dit jaar weer van de partij. Het Deeense team Hansen van Michaell Mollmann behaalde de zilveren medaille. Het Zweeds team Pro4u met schipper Patrik Forsgren wist in Kopenhagen de bronzen medaille te halen. Beide team strijden om goud in klasse C.

Bijzondere zeilteams op het WK

It’s a family affair - Team Checkmate (NED)
Schipper Peter de Ridder is een befaamd zeiler met vele podiumplekken op zijn palmares. Niet verrassend is de Nederlandse familie de Ridder een goed lopend team dat al jaren niet onverdienstelijk op de Nederlandse en internationale wateren zeilt. Familie de Ridder komt in actie in de zeer competitieve klasse C.

Team Checkmate

Jong, jonger, jongst - Team TonTin Pups (BEL)
Met de paplepel… Vanuit België en de Optimist klasse gelijk aan de slag met het grote werk. Bij elkaar opgeteld het jongste team van het WK. Dit zijn ouders met 6 optimisten talenten aan boord waarvan 4 broers en zussen. Dit jonge team komt in actie in de loodzware klasse C.

Team TonTin Pups

Nog meer familie - Team Griel (NED)
Een aantal jaren terug met de zonen en studievrienden M/V het pad van het serieuze wedstrijdzeilen ingeslagen en inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse en internationale circuit. Dit team komt uit in klasse B.

Team Griel

Re-use, Reduce, Recycle - Team Hubo (NED)
Een Nederlands project van Erik van Vuuren: naar eigen zeggen het allereerste duurzame wedstrijdschip ter wereld, speciaal ontworpen voor dit WK en beide meetsystemen. Dit team komt in actie in klasse C.

Erik van Vuuren / Team Hubo

Talenten - Team Van Uden (NED)
De Rotterdamse vereniging ‘Maas’ heeft de handen ineen geslagen om jeugdzeilers op te leiden als offshore zeilers met ‘Rotterdam Offshore sailing team’. Met Gerd-Jan Poortman als schipper vinden ze hun match in zusterschip ‘Ladi Mariposa’ in klasse A.

Team Van Uden

Nieuw uit de verpakking - Team SK01 (NED)
Erg gewaagd maar eens moet de eerste wedstrijd zijn. De allereerste ‘maiden’ trip tijdens het WK. Schipper Don en zijn team komen in actie in de loodzware klasse C met de gloednieuwe houten SK01.

 

Facts en Figures

Het WK Zeezeilen vindt officieel plaats van 12 tot en met 20 juli inclusief registratie en meetdagen, het test evenement op zaterdag, de offshore en inshore races.

  • Wereldkampioenschap ORC en IRC
  • Wereldwijd racen 150.000 ORC en IRC zeilteams
  • Deelnemers uit 16 landen
  • 3 klassen: vloot A, B en C
  • Maximaal 150 teams, 50 teams per klasse
  • 1.100 topzeilers (M/V) van over de hele wereld
  • 40.000 lokale, nationale en internationale bezoekers verwacht

https://offshoresailingworlds2018.com

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: