Spanning om de podiumplaatsen stijgt tijdens het WK Offshore Zeilen

Wereldkampioenschap Zeezeilen

De eerste plaatsen in alle drie de klassen zijn al zo goed als zeker, met nog twee dagen te gaan op het Wereldkampioenschap Zeezeilen. Maar de strijd om alle overige podiumplekken is nog wijd open. De condities op het water zijn vandaag anders vergeleken met een dag eerder, waar de wind en de golven zorgden voor spectaculaire wedstrijden. Vandaag is de zee een stuk vlakker en komt de wind niet boven de 11 knopen. 

Team Beau Geste (HKG) staat stevig bovenaan met alleen nog maar 1-tjes, hierop volgt Outsider (GER) op een steady tweede plek.

“We zijn blij met de competitie op het water”, reageert Tilmar Hansen, schipper op Outsider.

“We voeren altijd alleen voorin en onze vaardigheden waren een beetje roestig. Om nu tegen een sterk team als Team Beau Geste te varen is super, zij zorgen dat wij enorm moeten pushen en steeds beter moeten varen. We zitten dicht op elkaar, niet alleen met Beau Geste, ook met de kleinere boten. We voelen de druk van hen en kijken ernaar uit in de toekomst meer van dit soort races te varen.”

De beste van de rest

Die kleinere boten zijn een stuk minder bezig met de bovenste twee teams. De Van Uden (NED) staat op een derde plek, zij letten vooral op de Hitchiker (NED) en Lady Mariposa (GBR). 

De Van Uden (NED) op weg naar de bovenboei

De Van Uden (NED) op weg naar de bovenboei

Gerd-Jan Poortman:

“We liggen met deze drie boten steeds bij elkaar, elke ton vind je elkaar weer. Ons niveau gaat daar enorm van omhoog, op het laatste moment moeten we keuzes maken met moeilijke manoeuvres. Die gaan vlekkeloos.”

Poortman is de coach van dit team. De Van Uden is een opleidingsteam van het Rotterdam Offshore Sailing Team. Zij bereiden jonge zeilers voor op het varen op grote boten, en doen in dit WK goed mee.

“Misschien wel iets beter als de verwachting. We staan nu op een derde plek, de offshores zijn goed gegaan. En we hebben sinds de North Sea Regatta enorme stappen gemaakt, dat was ons laatste evenement voor het WK. We varen hier in een vloot met teams die al heel lang samen varen, veel professionals. Wij zijn een jeugdteam met allemaal relatief jonge zeilers, zij doen het allemaal zelf. Ik ben ook wel professional, maar aan boord coach ik alleen. Zelf trek ik aan geen enkel touwtje. En het gaat goed, vandaag was wel net een wat mindere dag. En als je dan met de goede jongens mee doet, wil je ook winnen. Vandaag hadden we liever die kleine foutjes niet gemaakt, maar die derde plek is echt grandioos. Een top 5 is goed, maar we gaan nu voor de derde plek, the best of the rest.”

In vloot B ligt alles nog ontzettend dicht op elkaar. De resultaten schommelen per race, alleen de Santa (NOR) van Claus Landmark ligt steady op de eerste plaats. Terug op nummer 2 ligt schipper Torkjel Valland (NOR) met de White Shadow. Drie is Olympic (EST) van Tiit Vihul.

Doelen bijgesteld

De Duitse Halbtrocken 4.0 klimt deze tweede dag met inshore races langzaam omhoog naar een vierde plaats.

Schipper Michael Berghorn:

“Ons eerste doel was een top 10 plaats, maar we hebben deze intussen bijgesteld naar de top 5. We hebben een heleboel X-41’s in de vloot, dat zorgt voor een goede competitie. Alleen die Landmark’s zijn moeilijk te verslaan, ze zijn snel en hebben een goede rating. Maar we staan op een vierde plaats, daar zijn we erg blij mee.”

Berghorn geeft wel aan dat ze het lastig varen vinden op het getijdewater en de stroming, dat zijn ze niet gewend. 

Halbtrocken 4.0 (GER) happy met de tussenstand

Halbtrocken 4.0 (GER) happy met de tussenstand

Robert Jockin, van de Griel (NED), is dit juist wel gewend. Scheveningen is zijn thuiswater en hij kent dit als geen ander. “We varen hier in de winter de IJspegel winterwedstrijden, daar hebben we ook de IJspegel Academy waarbij we kennis delen. Dat helpt absoluut, hoewel ik vandaag niet veel merkte van de stroming.” Jockin is momenteel de beste Nederlander in vloot B, hij staat op een zevende plaats.

“We hebben dinsdag heel goed gevaren, toen was er wat meer wind, dat is echt ons weer. Vandaag kregen we de boot in de eerste race ook goed op snelheid. Ik denk ook dat wij nooit echt slecht zijn, we zitten steeds aan de goede kant van de baan. Met de start nemen we niet te veel risico en kiezen vooral de hoeken. Wij zijn de langzaamste boot van de vloot, als we dan een super start hebben komt de rest van de vloot binnen een minuut langs ons en krijgen wij alle vuile wind. Als we de laatste dagen weinig wind hebben, wordt het voor ons met een zware boot moeilijker en moeten we echt op tactiek winnen.”

Eerste plaats moeilijk voor J Lance 12

In vloot C ligt alles nog heel dicht op elkaar, Team Pro4u (SWE) staat op een eerste plaats met ruim 20 punten verschil op nummer twee, J Lance 12 (FRA) met de Nederlandse schipper Gideon Messink. In deze vloot weegt de tweede offshore, die aan het begin van de week is gevaren, voor een aantal van de boten heel zwaar.

Messink:

“Hier hebben we een slecht resultaat neergezet omdat de wind er ineens uit viel. Die hadden we achteraf misschien kunnen voorkomen als we eerder langs de kust waren gaan varen, waar meer wind zat. Maar dat is achteraf, en nu kunnen we hem niet meer aftrekken.”

Na de zesde race (die donderdag wordt gevaren) mag het slechtste resultaat worden afgetrokken, behalve die tweede offshore race, en die telt dubbel.

“We hebben de rest van de week goede resultaten neergezet, door dat resultaat in die offshore race hebben we ook heel behouden gevaren. We kunnen niet nog een slecht resultaat varen. Morgen gaan we wel meer aanvallend varen en Team Pro4u opzoeken. Een podiumplek moet nog wel te doen zijn, maar die eerste plaats wordt heel moeilijk.”

Geconcentreerde blikken aan boord van J Lance 12

Geconcentreerde blikken aan boord van J Lance 12

Lorenzo Bodini, tacticus van Katariina II (EST), staat momenteel op een vierde plaats:

“Het is ontzettend scherp varen in deze vloot, we zitten continu zo dicht op elkaar. Voor ons zorgen de meetsystemen in ORC en IRC voor zulke verschillende resultaten. We denken hier niet teveel bij na en varen gewoon zo hard als we kunnen. Dit is een aangepaste boot die we steeds verder hebben verfijnd en heel goed kennen, ik denk dat we hem deze week ook goed varen.”

Katariina II (EST) vaart zo hard mogelijk

Katariina II (EST) vaart zo hard mogelijk

Donderdag staan er weer twee inshore wedstrijden op het programma, de eerste start is gepland om 11.00 uur. De weersvoorspellingen zijn grofweg hetzelfde als vandaag, maar zal meer draaien naar het noordoosten. De resultaten zullen naar verwachting dicht bij elkaar blijven liggen, terwijl de teams hard strijden om die felbegeerde podiumplaatsen.

English version.

www.offshoresailingworlds2018.com

Foto's © Sander van der Borch

Auteur:

  • Anke Haadsma

    Anke Haadsma is een geboren en getogen zeilster. Als klein meisje werd ze door haar ouders in de zeilboot gezet en is hier nooit meer uitgekomen. Na haar studie journalistiek koos ze voor een carrière in de watersport. Nu zie je haar regelmatig langs de waterlijn als communicatie en pr medewerker op zeilevenementen. Voor Clubracer levert ze zeilverhalen, interviews en verslagen van zeilevenementen af.

Comments

Voor u geselecteerd: