Kaj Moorman, Jasper Schuddeboom en Sam Peeks pakken goud op het WK Yngling zeilen

Wereldkampioenschap Yngling zeilen

Van 8- 14 juli werd het Wereldkampioenschap Yngling zeilen gehouden in Italië. Aan de start lag een veld van 45 boten, waaronder 13 Nederlandse teams. Onder hen meerdere oud-wereldkampioenen en Olympische zeilers. Pas op het laatste moment werd de strijd om de wereldtitel beslist. Kaj Moorman, Jasper Schuddeboom en Sam Peeks mogen zich Wereldkampioen Yngling 2018 noemen.

Omstandigheden

Het waren niet altijd even makkelijke omstandigheden in Riva del Garda. De verwachte thermische Ora-wind kwam lang niet altijd door, waardoor het tactisch spannende races werden. De omstandigheden wisselden erg snel en vereisten snel schakelen in trim, tactiek en techniek.

Spannend

Mede door deze wisselende omstandigheden lag de top erg dicht bij elkaar. Op de laatste dag was het puntenverschil binnen de top drie nog minimaal en met twee starts waren alle uitslagen hier nog mogelijk. De eerste race werd door de 335 van Kaj, Jasper en Sam gewonnen, samen met de 355 met Maarten Jamin, Jaap Smolders en Cristel Pessers eindigden zij als eersten en wisten een gaatje met de 336 met Tom Otte, Mark Haven en Reinier Tromp te slaan, die tot dat moment eerste in het klassement stonden. De laatste race zijn Kaj, Jasper en Sam in de buurt van de concurrentie gebleven en wisten zo de wereldtitel veilig te stellen.

Wereldkampioenschap Yngling zeilenNooit eerder

Wat hun prestatie uniek maakt, is dat zij een driedubbelslag hebben geslagen; niet alleen wonnen zij de wereldtitel, maar zij zijn ook Jeugd Wereldkampioen geworden en hebben de Jan Herman Linge trofee gewonnen, die wordt uitgereikt aan de winnaars van de eerste race op het wereldkampioenschap. Dat deze titels door één team gewonnen worden is nog nooit in de Yngling-historie voorgekomen. Kaj, Jasper, en Sam zijn in de prijzen gevallen in een stichtingsboot van Nationaal Jeugdzeilplan. Deze stichting biedt studenten en young professionals wedstrijd-ready Ynglings vanaf €900,- per jaar.

Trots

Niet alleen dit maakt de Yngling Club Holland trots, de Nederlandse teams hebben bijzonder goed gepresteerd op het wereldkampioenschap! Hoewel op de hielen gezeten door teams uit Denemarken, Oostenrijk, de USA en Slovenië, was het hele podium oranje gekleurd. Naast de nieuwe wereldkampioenen stonden op plek twee Tom Otte, Mark Haven en Reinier Tromp en brons was er voor Maarten Jamin, Jaap Smolders en Cristel Pessers.

​Kaj Moorman, Jasper Schuddeboom en Sam Peeks

Yngling 50 jaar

Wat deze overwinningen extra speciaal maakt, is dat de Yngling dit jaar haar 50 jarig bestaan viert. In Nederland staat de Hein Ruyten Trofee, op 28 en 29 oktober, dit jaar in het teken van het 50 jarig bestaan van de klasse. Meerdere oud-Ynglingzeilers hebben al laten weten hier acte de préséance te zullen geven, waaronder ook Olympische teams. Wat zou het mooi zijn om voor deze gelegenheid 50 Ynglings aan de start te krijgen! Er zijn boten te huur voor dit evenement, mocht u de Yngling willen uitproberen of herbeleven, iedereen is welkom in Langweer!

Tekst: Sarah Poorting en Anna Bertling

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: