Racen tegen de professionele top in Frankrijk tijdens de Tour Voile

Delft Challenge

Delft Challenge doet dit jaar als enige Nederlandse team mee aan de Tour Voile. Eén van de grootste zeil evenementen in de wereld vol met professionele teams. Iedereen in de België en Nederland kent de Tour de France van het fietsen, maar in Frankrijk is de Tour de France op het water ook een groot fenomeen. Een leuk feitje is dat het wordt georganiseerd door dezelfde organisatie, A.S.O.

Tour Voile

De Tour Voile wordt in de Diam 24 gezeild, een trimaran eenheidsklasse voor drie man. Alle deelnemende teams gaan de kust van Frankrijk af in verschillende étappes. De zeilsport wordt steeds sneller en spectaculairder en dat merk je ook aan dit evenement. Er wordt een Formule 1 sfeer gecreëerd met live commentaar, een penalty systeem, aangepaste startprocedures en intensieve 20 minuten races.

Dit jaar is de start in Duinkerken waar drie dagen races gevaren zijn voordat alle boten weer doorreisden naar de volgende locatie, Dieppe. Inmiddels is de Tour in Zuid-Frankrijk, waar de laatste drie locaties zijn.

 De teams die mee doen aan de Tour Voile zijn voornamelijk professionele teams uit verschillende landen zoals Zwitserland, Oman en natuurlijk Frankrijk. Dit zijn teams bestaande uit 4 á 5 zeilers en een grote shore crew die daar omheen draait. Door de professionaliteit van deze teams en de enorme hoeveelheid uren die in het zeilen worden gestopt, is het niveau hoog. Dit maakt de Tour Voile een spectaculair evenement waar hard gestreden wordt om elke positie.

Tour Voile

Delft Challenge

In 2003 hebben een handvol Delftse studenten hun passie voor zeilen hard gemaakt door Delft Challenge op te richten. Deze jongens hadden één doel voor ogen; offshore zeilen op hoog niveau in one design. Op dat moment was de Farr30 een populaire one design boot. Dit is een snelle kielboot gevaren door 7 man waar veel evenementen in gevaren werden inclusief de Tour Voile toentertijd.

Tot een jaar geleden heeft Delft Challenge in deze boot gevaren op one design evenementen zoals de Tour Voile en Sailing Arabia the Tour, eenzelfde soort evenement in het Midden-Oosten. Maar met de tijd verandert de zeilsport en dan verandert Delft Challenge mee.

Afgelopen winter is de overstap gemaakt naar de Diam 24 en begon de campagne voor de Tour Voile deze zomer.

Weekenden worden gewijd aan trainingen en wedstrijden in Frankrijk en daarbuiten wordt ook het organisatorische deel op het zes koppige team genomen. Denk hierbij aan acquisitie voor evenementen en de koop van de boot, boot onderhoud, fysieke training, media en logistieke aspecten. De weg er naartoe was lang maar nu kunnen deze Delftenaren zich bewijzen in de Tour Voile.

Delft Challenge

Deelname

Tussen de professionele teams met meerdere jaren Tour Voile ervaring is het hard werken om goed mee te draaien. Als enige niet Frans sprekende team lijkt het op het opnieuw uitvinden van het wiel, maar met een goede voorbereiding en een duidelijke scheiding tussen zeil- en walverantwoordelijkheden kan Delft Challenge zich meten aan de rest.

Zo worden schades tussen de wedstrijden door gerepareerd, is er een kamp èn de boot die bij iedere locatie op en afgebouwd worden en wordt de media up to date gehouden.

Dit maakt het extra zwaar om mee te doen aan een groot evenement als de Tour Voile. Het is daarnaast wel een hele gave ervaring waarin we veel leren en veel mee maken.

Tekst: Casper Hoek

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: