Nicholas Heiner wil in de komende weken kwalificatie Olympische Spelen afdwingen

Nicholas Heiner

Finn zeiler Nicholas Heiner wil zich de komende weken kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio 2020. Van 2 tot 9 augustus komt de zeiler uit Enkhuizen in actie op het WK in het Deense Aarhus. Heiner werd al eens wereldkampioen in Olympische Laser klasse in 2014. Hij plaatste zich niet voor Rio 2016 en stapte twee jaar geleden over naar de meer complexe Finn klasse.

Voor Heiner behoort een wereldtitel dit WK in de Finn tot de mogelijkheden. Als Heiner vervolgens ook goed presteert van 9 tot 16 september op het Olympisch water in Tokio tijdens een Wereldbekerwedstrijd kan zijn kwalificatie een feit zijn.

Maximaal 8 punten voor directe kwalificatie

Verspreidt over het WK in Aarhus en het Olympische Test Event in Japan in september mag de 29-jarige Enkhuizenaar maximaal 8 punten halen om te voldoen aan de kwalificatie-eis voor de Olympische Spelen vanuit het Watersportverbond.

Heiner:

“Als we de resultaten op beide evenementen bij elkaar optellen mag het maximaal 8 punten zijn om aan de eis van het Watersportverbond te voldoen. Mocht het lukken om bij het WK in de top drie te eindigen dan voldoen we ook direct aan de eis vanuit het NOC*NSF en is plaatsing voor de Spelen zeker.”

Heiner gaat voor wereldtitel in sterk deelnemersveld

Nu de Spelen dichterbij komen melden steeds meer topzeilers zich om een gooi te doen naar een olympisch ticket en in Tokio straks naar het goud. Onder hen Tom Slingsby (AUS) meervoudig wereldkampioen in de Laser klasse, winnaar van het Olympisch goud in de Laser (Londen 2012) en winnaar van de America’s Cup (2013).
Heiner: “Het is geweldig om mannen als Tom Slingsby (AUS) terug te zien keren in het Olympisch zeilen en te zien dat ze ook kiezen voor de sterke Finn klasse. Hoe meer en hoe beter mijn tegenstanders zijn hoe leuker het racen is. Je wil de beste jongens verslaan. Ik hoop dat ik eindelijk voor Tom kan eindigen.”

“Het is alleen jammer dat Gilles Scott (GBR) nog ontbreekt. Zoals ik al zei je wil de beste verslaan en ik denk dat hij nog steeds de allerbeste is in de Finn-klasse. Maar met naast Tom: Jorge Zarif (BRA), Alican Kaynar (TUR), Zsombor Berecz (HUN) en natuurlijk de kiwi’s Josh Junior (NZL) en Andy Maloney (NZL) aan de startlijn zal het een spannende strijd worden aan de top.”

“Zeker de laatste anderhalf jaar is het niveau blijven stijgen in de Finn-klasse dus het zal een geweldige strijd worden om de wereldtitel. We weten wat nodig is om het gewenste resultaat te behalen. Zeker in Aarhus waar de omstandigheden wisselend zijn en de wind niet constant is weet je dat je een keer een slechte wedstrijd zult varen. We moeten iedere wedstrijd daarom als de eerste wedstrijd van een evenement zien. Het is zaak om de uitslagen zo laag en constant mogelijk te houden. Dat kan als we netjes varen en geen gekke dingen doen. Het doel is duidelijk we willen meedoen om het goud en dat goud winnen!”

Nieuwe coach

Sinds dit seizoen werkt Heiner samen met de Britse coach Mark Andrews. Een samenwerking die dit seizoen al driemaal een tweede plaats opleverden en recent verlengd werd tot en met de Olympische Spelen.

Heiner:

“We hebben een hele goede klik, nu moeten we elkaar nog echt leren vinden. We zullen nog zware momenten tegen gaan komen waarin het even niet gaat zoals we willen. Het is kijken hoe we dan in staat zijn om er het beste uit te halen. Maar voor nu hebben we al hele mooie dingen laten zien en stappen gemaakt. Hopelijk kunnen we dat doorzetten de komende weken. Ik kijk er echt naar uit!”

Tekst: Bart Salemans

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: