Open Belgisch Kampioenschap Draak: Alex Helsen maakt belofte waar

Alex Helsen

Opnieuw slaagde de Belgian Dragon Association er samen met de Royal North Sea Yacht Club er in een fair en sterk competitief open kampioenschap te houden op de grillige Noordzee. 25 deelnemers uit, natuurlijk, België maar ook Nederland, Engeland en -voor het eerst in lange tijd- Frankrijk  vertegenwoordigden de fine fleur van de Corinthian Draakteams uit de omgeving van de Noordzee.

Er werd met veel meer dan alleen maar belangstelling uitgekeken naar de afrekening die er al lang zat aan te komen. De rivaliteit tussen team Ben Van Cauwenbergh (BEL 80 Fl4t Out) en team Alex Helsen (BEL79 Princess Sofie) beide lid van de RYCB is legendarisch, ook na de zeiluren. Van Cauwenbergh had een titel te verdedigen, Helsen kan zich beroepen op een groeicurve van formaat.

Ben Van Cauwenbergh

Ben Van Cauwenbergh

Het uitzonderlijke zomerklimaat gaf het kampioenschap alle beschikbare variaties uit de voorraad: van windstilte op dag een tot net geen dertig knopen in de vierde manche. Nog voor de helft van het kampioenschap dat uiteindelijk zeven manches telde was het duidelijk dat er kapers op de kust waren die het duel tussen ben en Alex bedreigden.

Het team Bakker (NED 422) liet geen kans onbenut om in de kop aan te vallen en de race te controleren. En vanaf de tweede dag was daar plots de GBR 760 van Marc Dicker. De was helaas voor hem in race 3 iets te hongerig en werd ‘ge-black  flagged’.  Xavier Vanneste zorgde voor de andere verrassing door in race 2 te winnen. Het is duidelijk dat zijn nieuwe Herbie (BEL 62) aardig wat power kan leveren. Twee protesten deden jammer genoeg alle inspanningen van de Vannestes teniet.

OBK Draak zeilen

Overall zeilde Helsen een foutloze reeks wedstrijden met een grote kalmte en trefzekere maneuvers. Met vier eentjes in zes reeksen kon hem op de laatste dag weinig nog van de titel afhouden. Tenzij het Bakker team een of twee zou finishen. De Nederlanders kwamen derde binnen.

Omwille van het winsttotaal werd Alex Helsen dus Belgisch kampioen, weliswaar met hetzelfde puntentotaal (15) als Jan Bakker. Ben Van Cauwenbergh werd derde met 20 punten. En ingehouden teleurstelling. Een paar verkeerde opties en slechte maneuvres worden duur betaald in deze eenheidsklasse.

Alle zeilers waren het er bij de stemmige prijsuitreiking over eens: dit was een geweldig kampioenschap vast en zeker door de vakkundige wedstrijdleiding die de wedstrijdbanen à la minute aanpasten aan het verloop van de stroom en de windshiften. Applaus op alle banken.

Labels

Auteur:

  • Pit De Jonge

    Pit De Jonge is letterlijk in een scheepsnest geboren. Hij freelancet sinds 1979 als foto- en tekstjournalist of commentator voor binnen- en buitenlandse media. De focus is steeds het water met als thema’s -sport,-recreatie, -toerisme, -competitie,-erfgoed en -economie. Als Ship to Shore verzorgt hij sinds 1987 de communicatie van een brede waaier aan watergerelateerde evenementen en organisaties. 

Voor u geselecteerd: