[VIDEO] Nederlandse zeilers sterk van start op het WK Zeilen

WK Zeilen

Dag 1 bij het World Sailing Wereldkampioenschap Zeilen in het Deense Aarhus is van start. De eerste groep Finn-zeilers mocht in de ochtend het water al op, maar een geschikte wind om de eerste wedstrijden te kunnen varen liet nog geruime tijd op zich wachten. Pas in de loop van de middag werden de eerste races gestart. De mannen in de Finn-klasse moesten na slechts 1 race alweer terug naar de kant. De dames in de 470 mochten, zoals gepland, 2 races varen.

Nicholas Heiner als 6e over finishlijn op eerste wedstrijddag

De heren in de Finn konden op hun eerste racedag maar 1 race varen. Begin van de dag hadden de Finn-mannen op het water te maken met vechtende winden; wind die vanuit tegengestelde richtingen kwam. Uiteindelijk won de lokale zeewind en konden de heren onder 8 tot 11 knopen wind van start. Nicholas Heiner maakte een mooie start aan zijn WK en finishte zijn race als 6e.

Tevreden kwam de zeiler uit Enkhuizen van het water:

“Ik had een prima start, heb een redelijke wedstrijd kunnen varen en waar nodig mijn momenten gepakt. Tijdens het tweede kruisrak ging de wind weer behoorlijk op en neer en verloor ik een of twee boten, maar op zich heb ik een constante race kunnen varen. Een prima start. Op zo’n eerste dag moet je er gewoon bij zitten en dat is gelukt!”

Met slechts 1 race op de teller en twee fleets bij de Finn-klasse staat Nicholas Heiner momenteel op de 11e plek overall. Pieter Jan Postma verscheen in Aarhus weer op het toneel in de Finn. Hij finishte zijn race als 14e en staat daarmee op de 27e plek overall.

 
470-dames Zegers en Van Veen knokkend naar 4e plek overall

Ook in de 470 kregen de zeilsters te maken met flink wat uitstel. Einde middag mochten Zegers en Van Veen aan hun eerste race van het WK starten en dat deden de dames niet onverdienstelijk. Het duo kwam de eerste race als 5e over de finishlijn. Tijdens de tweede race kwamen de dames op een twintigste plek te varen, maar wisten ze zich knap naar voren te knokken. Ze finishten tiende en startten hun WK daarmee vanuit de 4e plek overall.
 
Ook de dames komen tevreden van het water. Afrodite Zegers vertelt:

“De eerste dag zit erop! We hadden licht weer en voor ons was het een goede stap om wat meer solide te varen met licht weer. We hebben twee goede resultaten neer kunnen zetten vandaag, dus dat is prima voor een eerste dag.”

Tijdens de tweede race hebben de dames hard moeten vechten om als tiende te kunnen finishen.

“In de eerste upwind verloren we flink wat plekken. Het was heel moeilijk om terug te komen, maar we besloten iedere kans te pakken die we konden pakken, onder het motto “no guts, no glory”. Hierdoor kwamen we terug in wedstrijd. Dat is super fijn. Elk punt gaat hier in Aarhus tot het einde tellen en we gaan vechten als leeuwinnen.”

 

Op vrijdag 3 augustus varen de mannen in de Finn en de 470-zeilers hun tweede wedstrijddag. De Laser Standard en de Laser Radial mogen in actie komen voor hun eerste races van het evenement.

Voor meer informatie over het WK Zeilen in Aarhus, kijk je op: https://www.aarhus2018.com/

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Nieuwegein. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Comments

Voor u geselecteerd: