24 Uurs Zeilrace 2018 trekt 432 voorinschrijvingen

24 Uurs Zeilrace

Ondanks de zomervakantie trekt de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace 2018 dit jaar toch weer 432 voorinschrijvingen. De komende week bereiden deze teams zich voor op de start vanuit veertien havens langs het IJsselmeer en Markermeer. Vanaf vrijdagavond 24 augustus gaan ze een etmaal op jacht naar zoveel mogelijk mijlen langs vastgestelde rakken. De deelnemers in de ORC-wedstrijdklassen varen voor het eerst verplicht met track & trace, wat de strijd intenser maakt.

'Dankzij het track & trace systeem wordt de wedstrijd voor de teams en de thuisblijvers nog spannender. Ze kunnen continu real-time checken wie waar zeilt", aldus Klaas-Jan Kroon, voorzitter van het 24-Uurs Comité. De inschrijving is inmiddels gesloten, dus de teller blijft op 432 voorinschrijvingen staan. 'Dat is een respectabel aantal", reageert Kroon. 'Met 200 boten is dit al een leuk spel, dus we zijn blij dat zich 432 teams hebben gemeld."

Onder hen veel titelverdedigers, zoals schipper Couperus met zijn Dehler 41 Endorphin. Hij won reeds tweemaal op rij de ORC 1-klasse. In de ORC 2 zal schipper Koninkx proberen om met zijn Varianta 37 'Team SailSelect' de titel te prolongeren. In de VKSJ-klasse gaat schipper Visch met zijn Maasdiepkruiser EG vd Stadt 'Carmagnole' als titelverdediger van start. Bij de Ronde- en Platbodems is de 'Groote Beer' van de familie Rootselaar opnieuw van de partij. Vorig jaar werd deze lemsteraak na tien jaar afwezigheid uit de mottenballen gehaald. Met de kleinzoon van wijlen eigenaar Tim van Rootselaar als nieuwe schipper pakte dit team direct de winst. Dat smaakte naar meer, dus de Goote Beer is dit jaar weer van de partij. Tot slot keert de Albin VEGA 'Turn the Tide' van schipper Opijnen terug aan de startlijn. Dit team won vorig jaar de FPC-klasse.

De start

Aanstaande vrijdagavond klinkt in de veertien starthavens tussen 19 en 20 uur viermaal het startschot. De gehele vloot is opgedeeld in vier verschillende groepen, die elk een kwartier starttijd krijgen. Traditiegetrouw zal de burgemeester van Medemblik, Frank Streng, voorafgaand aan de start in Medemblik soep uitdelen aan de deelnemers die daar aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace beginnen.

Tekst: Diana Bogaards
Foto: Laurens Morel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: