[VIDEO] Pieter-Jan Postma aan de leiding in de Finn klasse tijdens WK Zeilen

Pieter-Jan Postma

Tijdens de tweede racedag van het WK Zeilen in Aarhus zorgt een steady zeewind voor een voorspoedig verloop van de races. Vrijwel alle wedstrijden worden volgens planning gevaren. De mannen in de Finn varen 3 races, waarbij Pieter Jan Postma verrast door de leiding in het klassement te nemen en Nicholas Heiner naar een 6e plaats klimt. Marit Bouwmeester vaart een solide dag, net als Maxime Jonker die haar eerste race zelfs als eerste finisht. De 470-dames kennen een mindere dag en zakken naar de 8e plek overall.

Pieter Jan Postma verrast met een eerste plek in klassement, Heiner klimt naar 6de plaats

De mannen in de Finn hadden voor hun tweede dag van het WK drie races op het programma staan. Om 12u mochten de heren meteen aan de slag. Pieter Jan Postma ging bij zijn eerste race van de dag al gauw aan kop en wist deze koppositie vast te houden tot de finishlijn. Ook zijn daaropvolgende races voer de Finn-zeiler wederom sterk en finishte hij zijn beide races als derde. Daarmee gaat Postma na twee dagen zeilen aan kop in het Finn-klassement. 

“Er wordt heel hard gevaren hier”, vertelt Postma, die pas kort geleden besloot weer in de Finn te stappen. “Het was zaak om goede starts te hebben en dat ging super. Ik maakte slimme klappen, had een prima snelheid, dus had een goede dag vandaag. Maar dit is slechts 1 dag, ik moet het laten blijven zien. Hier in Aarhus is het pas over tot de laatste race gevaren is!”

Nicholas Heiner vaart een steady dag. Hij finishte zijn races als 7e, 5e en 3e en klimt daarmee naar de 6e plek overall. “We zitten nog vroeg in het evenement, dus het is belangrijk om constant te zijn en niet te veel risico te nemen. We hadden duidelijke prioriteiten gesteld voor vandaag, om gewoon direct van de lijn af te knallen en van daaruit de wedstrijd op te bouwen. Dat ging hartstikke netjes en ik heb in de downwind flink wat boten ingehaald. Ik heb drie hele constante resultaten neergezet. Dat was het doel vandaag en daar ben ik blij mee.

Mooie eerste dag voor Laser Radial zeilsters

Voor de dames in de Laser Radial was het de eerste wedstrijddag, maar ook hier konden de races meteen volgens planning gestart worden. Dat liet Maxime Jonker zich geen twee keer zeggen. Zij finishte haar eerste race van de dag knap als 1e en haar tweede race als 8e.

Tevreden komt de zeilster van het water:

“Een eerste race winnen is altijd leuk. De tweede race lag ik er iets minder bij vanaf het begin, maar heb ik goed terug gevaren. Mijn snelheid was goed en ik had het overzicht. Een leuke eerste dag!”

Maxime Jonker

Ook Marit Bouwmeester start sterk aan haar WK met een 3e en 2e plek, waardoor ze op een gedeelde 3e plaats overall komt te staan. Bouwmeester na haar races: “Het was een goede dag om mee te beginnen! De eerste race had iets beter gekund. Maar overall bekeken had ik een solide eerste dag. Ik ging lekker hard en we hadden te maken met een mooi windje, zo’n 8 tot 11 knopen. Op naar de volgende dag!

De jonge Mirthe Akkerman finishte haar races als 10 en 15e, Daphne van der Vaart als 29e en 21e. De resultaten van de Laser Standard-zeilers zijn op moment van schrijven nog niet bekend gemaakt.

470-dames Zegers en Van Veen naar 8e plek

Na een steady eerste dag voor de Nederlandse 470-dames Afrodite Zegers en Anneloes van Veen, begon het duo hun tweede racedag met een redelijke race die ze als 10e finishen. De race die daarop volgt verliep minder goed en finishten de dames als 23e, waardoor ze van een 4e naar 8e plek zakten. Van Veen vertelt: “We hadden vandaag wat meer moeite dan gisteren. We doen gelukkig nog steeds mee, maar er had meer ingezeten vandaag. Maar nu zetten we gewoon weer de knop om: morgen een nieuwe dag! We zijn veel beter dan dat we waren met het EK en dat moeten we gewoon zo doorzetten van dag tot dag.“

Op zaterdag 4 augustus varen de mannen in de Finn en de 470-zeilers hun derde wedstrijddag, de Laser Standard en de Laser Radial hun tweede wedstrijddag en de 49ers en 49erFX-zeilsters mogen in actie komen voor hun eerste races van het evenement.

VIDEO: hoogtepunten dag 2 WK Zeilen

Voor meer informatie en alle resultaten op het WK Zeilen in Aarhus, kijk je op: https://www.aarhus2018.com/

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Nieuwegein. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Comments

Voor u geselecteerd: