Veranderlijke wind tijdens WK Zeilen zorgt voor flinke schommelingen in klassement

WK Zeilen

Op de derde dag van het World Sailing WK waait er een flinke bries van 8 tot 12 knopen over het water van Aarhus, met windstoten tot 16 knopen. In de 49er en de 49erFX starten de zeilers aan hun eerste races van het evenement, terwijl de Finn en de 470 aan hun tweede, en de Laser-zeilers aan hun derde racedag starten.

De 49erFX-dames Van Aanholt & Jongens laten direct van zich horen en staan na 3 ijzersterke races op de 2e plek overall. Bekkering & Duetz staan na wisselende races op een 10e plek. In de Finn klimt Heiner naar de 3e plek en zakt Postma naar de 8e plek en ook bij de Laser Radial zijn aardig wat verschuivingen in het klassement te zien: Bouwmeester zakt naar de 6e plek, terwijl Jonker naar de 4e plaats klimt en ook Van der Vaart de top tien betreedt. De 470-dames hebben een lastige dag en zakken naar de 14e plek.  

Vliegende start voor Van Aanholt en Jongens, Bekkering en Duetz nipt in top 10
De 49erFX-dames zijn hun WK succesvol begonnen. Odile van Aanholt en Marieke Jongens finishten hun races als 2e, 1e en 4e en staan na hun eerste racedag 2e overall.

“Dit was een solide start! Er zijn veel goede boten hier en iedereen kan varen, dus je moet gewoon zo snel mogelijk bij die boeien zien te komen. We zeiden voorafgaand aan onze races al: onze eerste dag, we’re going to kick some ass! Dat is gelukt!”, vertelt een lachende Van Aanholt.

Annemiek Bekkering & Annette Duetz kenden een dag met wisselende resultaten. Ze finishten 3e, 26e en 8e en komen daarmee op de 10e plek overall.

Nicholas Heiner klimt, Pieter-Jan Postma zakt

Bij de mannen in de Finn weer een spannende dag. Nicholas Heiner vaart zijn WK steady, maar Pieter-Jan Postma pakte op dag 2 verrassend de leiding in het klassement. Op dag 3 weet Heiner wederom constante resultaten neer te zetten door als 9e en als 1e te finishen, maar laat Postma wat punten liggen met een 19 en een 6 op het scorebord. Heiner klimt daarmee naar de 3e plek en Postma zakt naar de 8e plaats.  

Heiner na zijn races:

“Het ging goed! Zeker op zo’n dag met lastige omstandigheden is het mooi om gemiddeld weer bij de top 5 te varen. We hadden te maken met aflandige wind, met grote wolken en met winddraaiingen van 50 graden. Het voelde een beetje alsof ik op de Nederlandse plassen aan het varen was. Maar ik heb vandaag met weinig risico gevaren en ik zit er lekker in, dus ik ben happy!”

Postma kijkt met mixed feelings naar zijn derde racedag op het water: “Ik had eerste pot niet zo’n goede start en deed niet lekker mee. Tweede wedstrijd zat ik meer in het systeem en heb ik goed gevaren. Het is super close in de top, dus er zit nog van alles in!”

De qualifiers voor de Finn-mannen zitten erop. Op zondag 5 augustus hebben de heren een rustdag en vanaf maandag 6 augustus starten ze met hun final series, die voorafgaan aan de medalraces op 9 augustus. 

Drie Nederlandse Laser Radial zeilsters in top tien

Ook bij de Laser Radial zeilsters zorgden de lastige omstandigheden voor grote schommelingen in het klassement. Maxime Jonker klom naar de 4e plek, nadat ze haar races als 4e en als 23e finishte.

Jonker vertelt:

“Het was echt moeilijk racen vandaag. Super tricky. Ben wel happy met hoe ik gevaren heb en verwijt mezelf niet echt iets. Het zat in de laatste race simpelweg even niet mee. Lastig dagje, maar ook een met veel goede punten!”

Marit Bouwmeester zakte naar een 6e plaats door twee teleurstellende resultaten (een 11 en een 28). “Vandaag was een moeilijke dag”, vertelt Bouwmeester. “Aflandige wind, super shifty. Daar hadden we moeite mee in beide wedstrijden. We hadden het vandaag net wat vaker fout dan dat we gewend zijn, dus we gaan vanavond met de koppen bij elkaar en dan heb ik er vertrouwen in dat we met een goede oplossing kunnen komen. Morgen wordt dezelfde soort gekkigheid voorspeld, dus daar moeten we mee omgaan en proberen stabiele resultaten neer te zetten.”

Voor Daphne van der Vaart een ijzersterke dag: ”Vandaag viel er een hoop op z’n plek. De omstandigheden zijn uitdagend, maar lijken me juist wel goed te liggen. De komende dagen bekijk ik het race voor race. Iedereen is heel goed en er kan een hoop gebeuren. Maar met vandaag ben ik heel blij!”

Zware dag voor 470-dames Zegers en Van Veen

Het 470-duo Afrodite Zegers en Anneloes van Veen kende een moeizame dag. Ze kwamen hun races als 32e en als 17e over de finish en zakken daarmee naar de 14e plaats in het klassement.

Van Veen vertelt:

“Vandaag zaten we er niet zo lekker in. Fouten werden wel echt sneller afgestraft dan op de andere dagen, maar we zitten er ook gewoon niet echt bovenop. Morgen rustdag, dus die gaan we gebruiken om koppen bij elkaar te steken, kijken hoe we de knop om kunnen zetten en hoe we het beter kunnen gaan doen. We gaan er hard voor vechten!”

Op zondag 5 augustus starten de eerste races voor de RS:X-windsurfers, en komen ook de 49er, 49erFX, Laser en Laser Radial weer in actie. De Finn en 470 hebben een rustdag.

Voor meer informatie alle resultaten tijdens het WK Zeilen in Aarhus, kijk je op: https://www.aarhus2018.com/

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Nieuwegein. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Comments

Voor u geselecteerd: