Harde wind bij WK zeilen zorgt voor wisselende resultaten Nederlandse topzeilers

WK zeilen

De vierde wedstrijddag bij het WK Zeilen in Aarhus waait er een flinke bries door het Deense Aarhus. De zeilers mogen met zo’n 15 tot 20 knopen wind laten zien wat ze in huis hebben. Voor de RS:X-windsurfers is het de eerste racedag van het evenement. Dorian van Rijsselberge en Kiran Badloe gaan beiden sterk van start en staan na drie races op een gedeelde 3e plaats in het klassement.

De Geus neemt een 7e plaats in. Laser Radial zeilster Bouwmeester zakt naar de 9e plek en Jonker behoudt haar 4e positie. Bij de 49erFX-dames klimmen Bekkering en Duetz na een sterke dag naar de 4e plek overall en zakken Van Aanholt & Jongens na een mindere dag naar de 6e plaats.

Badloe en Van Rijsselberge op gedeelde derde plek, zevende plaats voor De Geus na eerste racedag voor RS:X-klasse

De RS:X-mannen gaan met flink wat wind het water op voor de eerste races van hun WK. Dorian van Rijsselberge gaf voorafgaand aan zijn races al aan lekker in zijn vel te zitten en begon zijn races met vertrouwen. Hij finishte zijn races 2e ,1e en 14e. Kiran Badloe ging eveneens sterk van start en kwam zijn races als 2e, 11e en 1e over de finishlijn. Beide mannen komen (door 1 wegstreepresultaat) na 1 dag racen op een gelijk aantal punten te staan en delen daarmee de 3e plek overall in het klassement.
De heren kijken terug op een geslaagde eerste dag: “Het ging lekker”, vertelt Van Rijsselberge,

“ik ben eigenlijk wel blij! De laatste race ging wat minder, maar over het algemeen heb ik wel een lekker dagje gevaren. Ik voel me goed, we hadden een lekker windje, dus we mogen niet klagen.” Ook Badloe was tevreden over zijn prestaties op het water: “Het was lastig, maar we hebben drie races kunnen doen en ik zat er wel oké bij. Dit is natuurlijk nog maar het begin en we hebben nog een lange weg te gaan, maar ik ben blij met hoe ik ben gestart. Ik hoop hier een op een event met verschillende omstandigheden, zodat de echte allrounders naar boven komen.”

Ook bij de RS:X-dames is Lilian de Geus lekker van start gegaan. Zij finishte haar races als 4e, 5e en 3e en zet daarmee een mooie openingsreeks neer. Na dag 1 bevindt ze zich op een 7e plek in het klassement:

“Ik was heel erg tevreden met m’n starts. Hier en daar wel wat puntjes laten liggen, maar wel een stabiele dag gevaren. Ik zat echt in een hele sterke fleet, en de wind was shifty, dus ik ben blij dat ik geen gekke uitschieters heb gevaren.”

Wederom sterke dag voor Maxime Jonker in Laser Radial, Marit Bouwmeester herpakt zich

Maxime Jonker vaart een steady WK en voegt op haar derde dag met een 5 en een 6 twee constante resultaten aan haar scorebord toe. Daarmee behoudt ze haar 4e plaats in het klassement. Vrolijk komt de zeilster van het water:

“Het gaat lekker! We hebben er 3 dagen op zitten en redelijk constant gevaren. Ik heb hier heel hard voor getraind en ben ook flink gegroeid. Ik ga hier dus wel echt voor een mooi resultaat, maar ik bekijk het race voor race en bootje voor bootje!“

Marit Bouwmeester had op haar tweede dag wat meer moeite met de omstandigheden op het water van Aarhus, maar leek zich tijdens de laatste race haar derde wedstrijddag te herpakken. Ze finishte als 16e en als 4e en zakt ondanks de laatste sterke race naar de 9e plaats overall:

“De eerste dag begon ik heel goed, maar de afgelopen twee dagen hadden we wind van het land en dat overviel me een beetje. Vandaag ging het alweer iets beter en ik hoop dat ik deze lijn voort kan zetten richting de finaledagen. We hebben nog even te gaan, dus er is nog van alles mogelijk!”

Ook Daphne van der Vaart zakte een paar plekken in het klassement, van de 10e naar de 13 plaats, maar kijkt desondanks tevreden naar haar dag op het water: ” Vandaag was lastig, maar ik ben wel tevreden omdat het super tricky was. Ik zat er wel telkens gewoon bij en dat is het allerbelangrijkste.“

Tricky omstandigheden voor 49erFX-dames

De dames in de 49erFX hebben een lastige dag. Met de harde wind gaan er flink wat boten om. Annemiek Bekkering en Annette Duetz hebben genoeg ervaring om hun boot recht te kunnen houden en kenden een sterke wedstrijddag.

Bekkering vertelt:

“We hadden een goede dag! Veel wind, die ging aan en uit, dus we moesten volle bak focussen. Maar we hebben twee goede resultaten neergezet waar we lekker mee vooruit kunnen.”

Voor Odile van Aanholt en Marieke Jongens, die hun eerste dag ijzersterk startten zorgde het zwaardere weer voor de nodige uitdaging. Van Aanholt vertelt: “Het ging iets minder goed vandaag met deze harde wind. Dat zit ‘m in uren in de boot als team, we zijn een heel jong team, maar ook in de ervaring in de FX met harde wind. Gelukkig hebben we gisteren goed gevaren, dat geeft ons wat ruimte.”

Op maandag 6 augustus hebben de Lasers een rustdag. De 470 en de Finn beginnen aan hun final series, de 49ers, 49erFX en RS:X zeilen nog hun kwalificatiereeksen . 

Voor meer informatie over het WK in Aarhus en alle resultaten, kijk je op: https://www.aarhus2018.com/

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Nieuwegein. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Comments

Voor u geselecteerd: