Licht weer stelt Nederlandse zeilers op de proef tijdens WK Zeilen

WK Zeilen

Tijdens de 6e wedstrijddag bij het WK zeilen in Aarhus stond er, na een dag zonder wind op maandag, wederom erg weinig wind in het Deense kustplaatsje. De races die een dag eerder niet gevaren konden worden, werden voor slechts een klein deel ingehaald op dinsdag.

De mannen in de Finn hadden het lastig door tricky omstandigheden. Nicholas Heiner zakt na 2 races naar de 5e plaats en Pieter-Jan Postma neemt de 9e plek in.

Bij de RS:X-mannen staat Dorian van Rijsselberge 2e overall en Kiran Badloe 6e. Bij de dames klimt Lilian de Geus naar de 2e plek overall.

In de 49erFX gaan Annemiek Bekkering en Annette Duetz vanuit de 2e plek de final series in en Odile Van Aanholt en Marieke Jongens vanuit de 9e plaats. De 470-zeilsters Afrodite Zegers en Anneloes van Veen zakken na een moeizame race naar de 13 plaats.

Tegenvallende resultaten voor Nederlandse Finn-zeilers

De Finn-zeilers konden op dinsdag aan hun final series beginnen. Drie races stonden gepland voor de heren, maar omdat de dag voor de Finn-zeilers wederom met uitstel begon, werden er 2 races gevaren. Nicholas Heiner kende een moeizame dag en voegde een 26e en een 21e plek aan zijn scorebord toe, waardoor hij met een totaal van 52 punten naar de 5e plek overall zakte. Heiner vertelt:

“Het ging niet zo goed vandaag. Ik maakte net wat verkeerde calls. Waarschijnlijk miste ik wat scherpte, achteraf gezien. Maar morgen is er weer een dag en dan kunnen we het weer goedmaken.”
Ook voor Pieter Jan Postma tegenvallende resultaten. Met een 18 en een 12 zakt hij van de 8e naar de 9e positie overall en komt op een totaal van 57 punten te staan.

“Het was een heel gevecht vandaag. Ik had hele goede starts, maar had moeite met het lezen van de wind. Elke dag is hier het weer anders en elke dag vraagt dus ook om een andere aanpak. Het niveau is hartstikke hoog en dan zie je dat je soms wat roestig bent, maar ik zit in de hunt. Ik kijk enorm uit naar morgen!”

Bekkering en Duetz naar final series vanuit tweede plek overall

Bij de 49erFX moest 1 race ingehaald worden door de blue fleet, waar Odile van Aanholt en Marieke Jongens onderdeel van uitmaakten. Zij finishten hun enige race van de dag als tiende. Na het afsluiten van de qualifiers bevindt het Nederlandse duo zich op de 9e plaats overall. Annemiek Bekkering en Annette Duetz sloten hun kwalificatiereeks een dag eerder al af en staan op de 2e plek in het klassement met 23 punten. Het Deense duo Baad Nielsen & Olsen gaat aan kop met 13 punten.
Bekkering vertelt:

“Afgelopen twee dagen hebben we goed gevaren en het is het plan om gewoon zo door te gaan. We moeten onze kop erbij houden en het echt samen voor elkaar zien te boksen, want de wind die voorspeld is voor de komende dagen wordt ook weer uitdagend.” Over de Deense concurrenten maakt Bekkering zich nog niet al te veel zorgen: “Die Denen gaan wel hard, maar ik denk dat we ze wel kunnen hebben!”

Willemijn Offerman en Cecile Janmaat wisten tijdens hun laatste race van de qualifiers te stunten door als 3e te finishen en halen daarmee nipt de gold fleet.
 
Uitputtende dag voor RS:X-windsurfers, Van Rijsselberge naar 2e plek, Badloe naar 6, De Geus 2e

De RS:X-mannen konden ondanks weinig wind toch 3 races varen. Met zo’n 3 tot maximaal 8 knopen was het hard werken voor de mannen. Dorian van Rijselberge bewees zich in goede vorm en kwam zijn eerste race van de dag als 1e over de finishlijn. De daaropvolgende races finishte hij als 5e en 8e en staat met 17 punten op de 2e plek in het voorlopige klassement, achter de Pool Pawel Tarnowski, met 14 punten.

“Ik ben weer blij met vandaag en ik voel me goed. Dit zijn loodzware omstandigheden, maar we komen goed mee, ondanks dat we iets zwaarder en groter zijn dan de rest van de vloot. Dat was voorheen nog wel een issue, maar nu niet en daar ben ik super blij mee. Morgen hebben we een rustdag en daarna gaan we weer vlammen."

Kiran Badloe finishte zijn races als 5e, 3e en 14e en staat met 22 punten op de 6e plek:

“We hadden weinig wind, dus het was lekker hard werken. Morgen rustdag en dan beginnen de final series. Dan gaat het echte racen pas beginnen!"

Ook de RS:X-women konden 3 races varen. Lilian de Geus wist weer een steady reeks resultaten neer te zetten. Ze finishte haar races als 2e, 6e en 3e en staat met een totaal van 17 punten op de 2e plek overall, achter Yunxiu Lu (CHN) met 14 punten.

“We hebben de qualifiers afgerond en het ging goed. Ik ben tevreden. Het was ons doel om een stabiele serie neer te zetten en dat is gelukt. Maar in de finals gaat het pas echt beginnen."

De Geus heeft hoge verwachtingen voor dit WK:

“Dit is ons belangrijkste event van het jaar en ik hoop hier wel op een top 3 plek. Ik zit echt goed in mijn vel en dat merk ik ook op het water. Ik ben scherp, dus dat is fijn!"

Lang wachten voor dames in Laser Radial

Voor de Laser Radial-zeilsters werd het een dag van lang wachten. Pas in de avond kwamen de zeilsters van het water, met maar 1 voltooide race. Voor de Nederlandse zeilsters een lastige race. Maxime Jonker finishte de race als 18e, Marit Bouwmeester als 14e en Daphne van der Vaart als 17e. Maxime Jonker staat daarmee op de 5e plaats met 42 punten, Marit Bouwmeester staat 8e met 50 punten en Daphne van der Vaart 14e met 63 punten. De Deense Anne-Marie Rindom behoudt haar koppositie met een totaal van 25 punten.
Maxime Jonker:

“Het was best wel licht vandaag, met veel drukverschillen. Ik zat er in het begin wel lekker in, maar miste op een later moment in de race wat concentratie. En dat moment kwam me duur te staan.”

470-dames Zegers en Van Veen blijven strijdlustig na wederom moeizame dag

De 470-dames Afrodite Zegers & Anneloes van Veen hebben slechts 1 race gevaren en die ging de dames niet gemakkelijk af. Ze finishten als 21e en staan, met nog 3 races te gaan tot aan de medalrace, op de 13e plek overall, met 86 punten. Het duo blijft strijdlustig.

“Het blijft spannend tot de laatste race”, vertelt Zegers. “Anderen maken ook nog wel foutjes, dus er liggen nog genoeg kansen. We hebben qua manier van varen beter gepresteerd en beter gecommuniceerd, maar we hebben ook fouten gemaakt waardoor we flink wat plekken verloren. Maar het blijft gewoon spannend!"

Op woensdag 8 augustus zal wederom geprobeerd worden enkele races in te halen. De rustdag voor de Finn-zeilers komt hiermee te vervallen, net als die voor de 470-klasse.
De RS:X-windsurfers hebben genoeg races gevaren om morgen hun rust te kunnen nemen.
De Laser Standaard en Laser Radial zullen proberen hun finale reeks af te ronden, terwijl de 49er en 49erFX op woensdag zullen beginnen aan hun final series.

Voor een overzicht van alle resultaten: https://aarhus2018.sailing.org/results
Meer informatie over het WK in Aarhus, vind je op: https://www.aarhus2018.com/

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Nieuwegein. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Comments

Voor u geselecteerd: