Nicholas Heiner en Pieter-Jan Postma verzekeren zich van plek in medalrace bij WK zeilen

Pieter-Jan Postma

Op de zevende racedag bij het WK zeilen zorgt een gebrek aan wind wederom voor veel uitstel. Een lange dag met weinig races voor de Nederlandse zeilers. Bij de Finn behalen Nicholas Heiner en Pieter Jan Postma na een spannende strijd in de top tien beide de medalrace. Heiner staat 4e overall, Postma 6e.

De 49erFX-dames Bekkering & Duetz zetten wisselende races neer en staan 3e overall. Van Aanholt & Jongens 9e. De dames in de Laser Radial hebben maar 1 race kunnen varen, waarbij Marit Bouwmeester wat plekken in het overall klassement klom. Zij staat (met nog 2 races in de final series te gaan) op de 5e plek, gevolgd door Maxime Jonker op de 6e plek. Daphne van der Vaart staat 12e overall.
 
Nicholas Heiner en Pieter Jan Postma naar medalrace

Finn-zeilers kenden een dag met grote schommelingen in het klassement tijdens de laatste twee races in de final series. Tijdens een zenuwslopende laatste wedstrijd werden de plekken voor de medalrace besloten. Nicholas Heiner finishte zijn races als 12e en als 5e en gaat met 69 punten, vanuit de 4e plek, de medalrace in. 

“Het was weer een lastige dag. Op zich wel goed gevaren. Beetje pech gehad hier en daar, maar tijdens beide wedstrijden hard teruggevochten en prima resultaten neergezet. Uiteindelijk een dag waar je echt moest vechten, maar met alle kansen voor morgen!”

Pieter Jan Postma finishte zijn races als 4e en als 11e en staat met 72 punten op de 6e plek overall. De Zweed Max Salminen, die tijdens het WK in 2017 het goud pakte, gaat met 60 punten aan kop.  
 
Nederlandse 49erFX dames naar 3e en 9e plek in klassement

De dames in de 49erFX zetten wisselende resultaten neer onder eveneens wisselende omstandigheden. Drie Nederlandse damesteams bevinden zich in de gold fleet. Bekkering en Duetz finishten hun eerste race van de dag als 1e, maar voegden hier een 20e en een 11e plek aan toe, waardoor ze (met nog 3 races in de final series te gaan) op de 3e plek overall staan.

“Het was een lange dag die begon met licht en heel onstabiel weer, maar toen we het water op mochten hadden we mooie wind. Eerste race ging super lekker, maar we hadden wel een moeilijke dag. Het was allemaal niet heel voorspelbaar. We voelen ons wel goed, maar ik denk wel dat er vandaag wat meer in had gezeten. Maar we varen wel lekker terug in het veld en doen goede dingen, dus we zijn wel blij.”

Odile van Aanholt en Marieke Jongens finishten hun races als  8e, 5e en 26e en nemen daarmee de 9e plek overall in.
 
Marit Bouwmeester klimt naar 5e plek, Maxime Jonker 6e overall
In de Laser Radial kon slechts 1 race gevaren worden. Voor Marit Bouwmeester een race die voor haar positie in het algemeen klassement goed uitpakte. Zij klom door de race als 11e te finishen naar de 5e plek overall.
Bouwmeester over haar WK tot dusver:

“Ik heb gewoon best wel een lastige week en presteer echt wel onder mijn niveau. Maar de laatste wedstrijd was wel oké. Iedereen vaart super wisselend hier, dus ik hoop dat ik nog het een en ander kan herstellen. Er is nog heel veel mogelijk!” 

Maxime Jonker voer een teleurstellende race en finishte als 43e. Jonker staat met nog 2 finale races te gaan, op de 6e plek overall. Daphne van der Vaart staat 12e nadat ze als 22e over de finishlijn kwam.
 
Op donderdag 9 augustus staat voor de Finn-klasse de medalrace op het programma (om 14:00u). De 49erFX gold fleet vaart nog 3 races in de final series, de Laser Radial nog 2. De RS:X-mannen en vrouwen hebben nog 2 dagen final series te gaan, voorafgaand aan hun medalraces.

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Nieuwegein. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Comments

Voor u geselecteerd: