Team Pieter Heerema wint Open Nederlands Kampioenschap Draak zeilen

Pieter Heerema

In een sterk internationaal veld met 43 Draken heeft Team Pieter Heerema (NED 412) en zijn team ‘No Way Back’ op 9 september het Open Nederlands Kampioenschap Draak zeilen gewonnen.

Van 6 - 9 september streed de Drakenvloot voor de 70e keer om de ‘Zilveren Draak’ bij Medemblik. Het Noord-Hollandse koufrontweer gaf de vloot alle soorten uitdagingen, waarbij de IJsselmeergolven voor extra uitdagingen zorgden om de boten op snelheid te houden.

Onder de dertien buitenlandse teams was het nieuwe Yanmar Racing Team. Voor de oud-America Cup zeiler Yashuhiro Yaji, de Australische oud-America Cup stuurman Peter Gilmour en diens zoon, de Olympische zeiler Sam Gilmour, was het de derde wedstrijd in 2018 tegen de heersende Nederlands kampioen Pieter Heerema en zijn team bestaande uit Draakroutiniers Lars Hendriksen en Claus Olesen.

Met wisselende resultaten bleven de twee teams elkaar scherp houden. Maar zij trokken ook de subtop naar een hoger niveau. Zo stond op 7 september na vier races het Belgische kampioensteam van 2018 (BEL 79) op de eerste plaats. Op 8 september corrigeerden de JPN 56 en NED 412 dit, zodat de zevende en laatste wedstrijd op 9 september begon met de NED 412 als leider van het klassement met vijf punten voorsprong op de JPN 56.

De NED 422 met Jan, Olivier en Dominic Bakker nam na een uitstekende start in de laatste race de leiding en stond die positie niet meer af.Team NED 412 zich snel als tweede te positioneren. Peter Gilmour had gegokt naar rechts te gaan terwijl Pieter Heerema de linkerkant en het midden van de baan koos. De stabiele, licht oscillerende westenwind zorgde dit keer niet voor verrassingen. Met een gecontroleerde race door zowel Jan Bakker en Pieter Heerema kwam de NED 412 als Nederlands kampioen 2018 na de NED 422 over de finish.

Team Pieter Heerema (NED 412)Team Pieter Heerema (NED 412)

Het Nederlands kampioenschap was voor alle deelnemers een voortreffelijke ‘warming up’ voor de 75e Dragon Gold Cup. Dit Open Wereldkampioenschap van de Internationale Drakenklasse, waaraan alle geregistreerde Draken kunnen deelnemen, wordt van 8 - 14 juni 2019 gehouden vanuit Medemblik.

De Internationale Drakenklasse is een ‘one design’ open driemans kielboot. Het ontwerp van de romp is sinds 1929 niet of nauwelijks gewijzigd. Van 1948 - 1972 was de Draak een Olympische klasse. Naast klassieke houten Draken varen er in Nederland ruim 70 moderne polyester wedstrijddraken met vlootkernen in Muiden, Aalsmeer en op het Alkmaardermeer. In Zeeland en op De Kaag komt de Draak ook weer meer in beeld.
Wereldwijd zijn er Draken klasse organisaties in 32 landen met een totale wedstrijdvloot van ca. 1250 Draken. 

Voor alle resultaten en wedstrijdverslagen : www.dragonclass.nl

Tekst: Philip de Koning

 

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: