Nederlandse topzeilers zonder te zeilen door naar medalraces Sailing World Cup Series in Enoshima

geen wind

Bij de Sailing World Cup Series in Enoshima hebben de Nederlandse zeilers geen races kunnen varen. Een gebrek aan wind gooide roet in het eten en hoewel de 470-zeilsters en de Laser Radial-klasse halverwege de middag wel het water op werden gestuurd, kon geen enkele race worden gefinisht. In de overige klassen met Nederlandse deelnemers hebben de zeilers enkele uren op de kant gewacht, om vervolgens weer naar huis gestuurd te worden.

Op zaterdag 15 september zullen de medalraces gevaren worden in de RS:X-klasse en in de 49erFX. Voor windsurfster Lilian de Geus betekent dit dat het afronden van de interne selectie voor deelname aan de Olympische Spelen steeds dichterbij komt. Ze gaat op zaterdag de medalrace in vanaf de 3e plek overall (met 39 punten) en moet zorgen dat ze de World Cup op minimaal de 7e plek overall eindigt. Het puntenverschil met de huidige nummer 8 (de Chinese Hongmei Shi met 57 punten) is aanzienlijk, dus het ziet er goed uit voor regerend Wereldkampioene De Geus. Als zij aan de kwalificatie-eisen voldoet zal ze door het Watersportverbond worden voorgedragen aan NOC*NSF voor definitieve deelname aan de Olympische Spelen van 2020.

De Geus ziet de medalrace met vertrouwen tegemoet: “Ik ben gisteren een aantal plekken gestegen, na wat schommelingen in het klassement. Het staat allemaal nog steeds best wel dichtbij elkaar, maar voor mijn selectie is er een redelijk gat geslagen met de concurrentie buiten de top 7. Dat is gunstig!”

Bij de mannen gaan Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe vanaf respectievelijk de 1e en de 7e plek door naar de medalrace. Een gedeeld podium, zoals bij het WK in Aarhus (waar de heren 1e en 2e eindigden), zit er niet meer in voor de mannen. Van Rijsselberghe staat op een totaal van 64 punten, terwijl de huidige nummers 2 en 3, Camboni (ITA) en Sanz Lanz (SUI) op 40 en 43 punten staan. Er kunnen namelijk maximaal 20 punten bijgeteld worden bij een medalrace, voor wie de race als laatste eindigt. Voor Badloe, die aan kop gaat met 33 punten, ziet het er goed uit, maar ook hij is nog niet zeker van een medaille.

In de 49erFX zijn ook Annemiek Bekkering & Annette Duetz zeker van een plek bij de medalraces van zaterdag. Met 50 punten staan zij momenteel op de 7e plek overall. Een eerste plek zit er niet meer in voor de regerend wereldkampioenen Bekkering & Duetz. Het Braziliaanse duo Greal & Kunze hebben zich met 11 punten al verzekerd van het goud. Dobson & Tidey (GBR), met 37 punten, en de Deense zeilsters Baad & Nielsen (met 40 punten) zullen echter moeten knokken voor hun podiumplaats, want de punten in het klassement liggen dicht op elkaar.

Voor de Laser Radial, Finn en 470 staan voor zaterdag een dag met in elke klasse 3 fleetraces op het programma. De medalrace is in deze klasse is op zondag 16 september.

Planning medalraces zaterdag 15 september
RS:X-men 12.07u
RS:X-women 12.52u
49erFX 15.15u

Bekijk de medalraces van zaterdag 15 september LIVE via:
 

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: