[VIDEO] Zeiler Nicholas Heiner tankt vertrouwen op Olympisch water

Nicholas Heiner

De Nederlandse Finn zeiler Nicholas Heiner kijkt aan het einde van zijn tweede seizoen in de sterk bezette Finn klasse tevreden terug. Na eerder dit seizoen al tweede plaatsen op het Europees kampioenschap, de Prinses Sofia Cup in Palma en de World Cup in Hyères beloonde Heiner zichzelf op het olympisch water in Enoshima met het goud bij de afsluitende World Cup. Voor Heiner was de winst extra lekker omdat hij in een rechtstreeks duel de onverslaanbaar geachte Giles Scott (GBR) achter zich wist te houden.

Scherp en eigen plan uitvoeren

Dat de omstandigheden in Japan uiteenlopend kunnen zijn bleek afgelopen twee weken. Heiner:

“In de week voor het evenement hadden we echt champagne sailing condities: zon, mooie golven en behoorlijk wat wind. Maar bij het beginnen van het evenement sloeg het weer compleet om en hadden we aflandige wind met veel windvlagen en winddraaiingen. Weer waarin je echt je ogen buiten de boot moet houden. Dat lukte goed. Ik was scherp en voerde mijn eigen plan uit zonder al te veel risico te nemen. Met waanzinnig goede starts en ijzersterke kruisrakken. Voor de wind heb ik mijn kansen gepakt en boten voorbijgevaren. “

Heiner vervolgt:

“We hebben deze week echt een statement neergezet naar de rest van het veld. Het is gewoon lekker om Giles Scott – Olympisch kampioen en viervoudig wereldkampioen - te verslaan. Sinds 2013 is Giles alleen door Josh Junior (NZL) verslagen. Ik ben nu de tweede die het lukt dat is gewoon lekker.”

Nicholas Heiner

Extra uren maken in Tokyo

Heiner gebruikt de komende week om nog wat extra trainingsuren te maken op het water waar het in 2020 allemaal moet gebeuren voor de Enkhuizenaar. Heiner: “Na de winst zondag hebben we maandag en dinsdag gebruikt om Tokyo zelf te verkennen. Echt als toerist dus met de karaoke, de robots en de drukke kruispunten. Vanaf woensdag gaan we nog vier dagen op het water trainen en dan hebben we nog drie dagen wedstrijden waarin we de Enoshima Olympic Week varen. Er zijn al veel mensen naar huis gegaan dus ik verwacht dat we met een bootje of tien zullen varen. Geen groot veld, maar ik wil hier gewoon alle uren op het water pakken die ik kan pakken. Hoe meer wedstrijden we varen en winnen hier hoe beter.”

Met vertrouwen naar het nieuwe seizoen

Na terugkomst in Nederland zullen Heiner, zijn nieuwe coach de Brit Mark Andrews en het Watersportverbond het seizoen uitgebreid gaan evalueren. Want er waren ook zaken die dit seizoen niet lukte zoals, meest in het oog springend, de directe-kwalificatie voor Tokyo. Doordat Pieter-Jan Postma op het WK in Aarhus het brons pakte en Heiner zesde werd ligt de nationale selectie voor de Olympische Spelen nog open. Desalniettemin is Heiner vol vertrouwen en kijkt die uit naar volgend voorjaar. Heiner:

“We blijven gewoon bij ons plan richting Tokyo. We hebben afgelopen week net als eigenlijk het hele seizoen ijzersterk gevaren, met op vier van de zes evenementen een podium. We hebben alle vertrouwen en kennis in het team om volgend seizoen nog constanter en beter te presteren.”

Nicholas Heiner goud

 

Tekst: Bart Salemans
Foto's: Sailing Energy

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: