Zeilers weerbericht weekend 22-23 september 2018

Weerkaart vrijdag 21 september 2018

Het wordt een meteorologisch interessant weekend. Al gans de week zijn de ogen gericht op de passage van een stormdepressie op zondag 23 september ’18. Een stormkern boven de noordelijke Noordzee trekt vandaag vrijdag 21 september 2018 verder richting Scandinavië.

Aan de achterzijde van deze depressie wordt koele, maritiem polaire lucht naar onze kust gevoerd. Een mobiele wig onderdrukt daarbij de buienneiging. Ook morgen zaterdag 22 september ’18 profiteren we nog van deze wig. Zondag 23 september ’18 diept zich boven onze omgeving een depressiekern uit. Het frontaal systeem van dit lagedrukgebied trekt over onze kust en zorgt in de warme sector voor een korte opstoot van warme lucht.

's Avonds ontstaat er rond deze uitdiepende kern ook een klein maar krachtig windveld. Het traject van deze depressie is nog vrij onzeker en dient dus op de voet gevolgd te worden.

Zaterdag 22 september is het eerst wisselend en later zwaarbewolkt. Voor de middag blijft het droog, na de middag kan er een bui vallen en in de nacht van morgen op zondag begint het te regenen. Goed zicht, matig tijdens neerslag. Maxima rond 17 °C. Minima rond 11 °C.

Wind op zee: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit W, krimpend naar ZW en afnemend tot matig (8-14 kt). Golven rond 1.5 m, afnemend tot 0.8 m.

Wind aan de kust: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit W, krimpend naar ZW en afnemend tot zwak à matig (5-8 kt). Golven rond 1.6 m, afnemend tot 0.8 m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: De atmosfeer stabiliseert oiv van de hogedruk. De rukwinden verdwijnen in de loop van de dag.

Weerkaart zaterdag 22 september 2018

Zondag 23 september is het betrokken met perioden van regen. 's Avonds krijgt de neerslag een buiig karakter en kan het ook onweren. Matig tot slecht zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 20 °C. Minima rond 13 °C.

Wind op zee: Krachtige tot harde wind (25-30 kt) uit ZW, ruimend naar NW en toenemend tot stormachtig à storm (38-44 kt). Golven rond 1.7 m, toenemend tot 4.0 m.

Wind aan de kust: Vrij krachtige tot krachtige wind (20-25 kt) uit ZW, ruimend naar WNW en toenemend tot hard à stormachtig (32-36 kt). Golven rond 1.5 m, toenemend tot 3.5 m.

Rukwinden: Tot 60 kt.

Opmerkingen: Op de westelijke flank van de depressiekern wordt de atmosfeer zeer onstabiel. Zoals altijd met een kleine depressie is het traject allesbepalend en is er nog veel onzekerheid in de verwachting. De situatie dient dus run na run opgevolgd te worden.

Weerkaart zondag 23 september 2018

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Comments

Voor u geselecteerd: