Almere Centraal wint Eredivisie Zeilen 'Hiswa editie' in Lelystad

Eredivisie Zeilen

Ook op de laatste dag van de Eredivisie Zeilen speelronde 4 was de spanning wederom te snijden. Geen podiumplek was nog zeker en een enkeling heeft langer dan 2 races dezelfde positie weten te verdedigen. De teams waren genoodzaakt hun focus te behouden tot de laatste seconde. Regerend Eredivisie Zeilen landskampioen Almere Centraal verovert voor de tweede keer dit seizoen een eerste plaats tijdens een speelronde.

Verschil maken op de baan

De weersomstandigheden waren het hele weekend zeer gunstig. Waar de afgelopen speelrondes gepaard gingen met zwakke, onstabiele windsnelheden, was er in Lelystad genoeg wind om alle 45 geplande races te starten. Het wedstrijdcomité heeft alles op alles gezet voor snelle doorstartjes, en met succes! Dit weekend werden de meeste flights binnen dit seizoen voltooid en had ieder de mogelijkheid om zelf het verschil te maken.

Almere Centraal heerst in Lelystad

Almere Centraal heeft het hele weekend consequent in de top gevaren en hun voorsprong nog verder weten uit te bouwen voor prolongatie van de landstitel. Met een brede glimlach stappen ze dan ook van de boot, want dit is de derde keer dat ze het erepodium mogen betreden. Zeiler Yuri Hummel sluit voor het eerst dit seizoen aan bij het team en valt gelijk met zijn neus in de boter.

“Het blijft een hartstikke goed team met veel ervaring. Alle manoeuvres liepen soepel en vooral downwind ging het gesmeerd! Natuurlijk hadden we hier en daar een foutje, maar die wisten we goed op te vangen. Nét jammer dat de genakerval in de 7e flight in de fok kwam, waardoor we niet konden hijsen en als vijfde finishten. Desondanks wisten we weer aan top te komen en hebben we ons goed herpakt.” Hummel is blij met hun prestatie. “Op het water in Veere kunnen rare dingen gebeuren, dus het is fijn dat we nu alvast weer onze voorsprong hebben uitgebouwd.”

Donkere buien

Donkere buien op vrijdag

Allesbepalende laatste flight

Tot de laatste 15e flight van het weekend (waarin 3 wedstrijden worden gevaren) strijden WV Braassemermeer, WV De Meeuwen én Jachtclub Scheveningen om de 2e en 3e plek. Tom Kerkhof van team Scheveningen licht toe:

“We hebben absoluut een aantal hoogtepunten meegemaakt dit weekend. Op een gegeven moment kwamen we als 5e om de boventon, waarna we als 2e finishten. Een goede teamprestatie! Ook zijn we natuurlijk blij dat we alle races hebben kunnen varen!" Een aantal weken geleden Jachtclub Scheveningen deel aan de finale van de Sailing Champions League, waar de Scheveningse mannen veel ervaring hebben kunnen op doen. “We hebben daar met wisselende condities de boot snel weten te houden, iets wat dit weekend ook perfect van pas kwam. Aan de wind gingen we als een trein en dat hielden we vast. Vaak beginnen we langzaam, maar gaan daarna steeds beter varen.”

WV Braassemermeer werd met slechts 31 punten 2e, gevolgd door De Meeuwen uit Leeuwarden met 33 punten. Jachtclub Scheveningen sluit deze ronde af op een 4e plek met 34 punten.

Dankzij de HISWA te Water was er veel bekijks op de kade. De Bataviahaven was gevuld met nieuwe boten waar de bezoekers een kijkje kunnen kijken binnenin. Op zaterdag was Volvo Ocean Race zeilster Annemieke Bes ook te vinden op het terrein van het Eredivisie Zeilen. Met haar aanwezigheid inspireerde ze menig zeiler en zij is zeer te spreken over het wedstrijdconcept! “Het Eredivisie Zeilen is een toegankelijke manier om je vereniging op de kaart te zetten. Ook voor de jeugdteams”. Binnenkort zal op de Eredivisie Zeilen Facebook pagina het interview te zien zijn.

Champagne tijdens prijsuitreiking

Champagne tijdens prijsuitreiking

Eindstand Eredivisie Zeilen speelronde 4 (2018) – Lelystad:

 1. WV Almere Centraal – 28 punten
 2. WV Braassemermeer – 31 punten
 3. WV De Meeuwen – 33 punten
 4. Jachtclub Scheveningen – 34 punten
 5. VW De Twee Provinciën – 40 punten
 6. KNZ& RV Muiden – 42 punten
 7. WSV Giesbeek – 43 punten
 8. International Yacht Club Amsterdam – 43 punten
 9. WS Heeg – 44 punten
 10. RR& ZV Maas & Roer – 46 punten
 11. WV Uitdam – 47 punten
 12. WV Breskens 2e team – 54 punten
 13. Zeilteam Westeinder – 55 punten
 14. WV Breskens 1e team – 64 punten
 15. WSV Wolphaartsdijk – 90 punten

Foto's: Jasper van Staveren

Auteur:

 • Jasper van Staveren

  Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: