Belgian Sailing Awards stemming zo lek als een zeef

Belgian Sailing Awards

De Belgische zeilsport beleefde in 2018 een topjaar met als kers op de taart een eerste Wereldkampioene in een Olympische klasse. Belgian Sailing wil deze successen uiteraard vieren en heeft daarvoor een selectie-en stemmingsprocedure ontwikkeld. Helaas blijkt deze na enig onderzoek zo lek als een zeef.

Belgian Sailing vroeg eerst aan zijn leden om alle opmerkelijke zeilers en surfers te nomineren voor een longlist. Uit deze lijst koos de Raad van Bestuur van Belgian Sailing vervolgens zijn eigen shortlist. Alle ingezonden stemmen werden samengeteld en na beoordeling van de Raad van Bestuur van Belgian Sailing bekrachtigd of gewijzigd.

Per mailadres mag je, zo lezen we in de nieuwsbrief van Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV), één keer stemmen, daarbij wordt op de “natuurlijke fairplay die onze sport siert” gerekend.

Serieus WWSV?

We kennen in onze nabije omgeving alvast iemand met een boosaardige inborst en wat kennis van internettechnologie die onmiddellijk in staat is heel de stemming om zeep te helpen. Of wat te denken van een ambitieuze genomineerde die compleet loos gaat op stemmingsprocedure? Even een mailbot loslaten die .be adressen aanmaakt met Vlaamse en Franse naamcombinaties plus een scriptje dat random IP adressen uit België genereert en je hebt van jan.

Tip voor slechte karakters

De mailbot Mailinator is een goede all-in-one tool om zulke stemmingen te beïnvloeden (lees winnen) en hij heeft nog goede recensies ook. Succes verzekerd en het proberen waard: https://www.mailinator.com

Nog meer handleidingen vind je hier: https://www.wholewhale.com/tips/how-to-win-or-cheat-any-online-voting-contest/

In no-time heb je honderden stemmen bijeen en geen kat (pun not intended) die ooit kan controleren of dit klopt of niet. Daar gaat je stemming.

Willen jullie écht dat risico lopen of is het inderdaad zo dat deze publieksstemming sowieso geen impact heeft op het uiteindelijke resultaat?

Is het niet in het belang van de zeilers, de winnaars én jullie geloofwaardigheid en reputatie dat één en ander eerlijk en gecontroleerd gebeurt?

Impact van de publieke stemming is verwaarloosbaar

Op geen enkel moment wordt de tussenstand openbaar gemaakt en er wordt duidelijk een onderscheid gemaakt tussen drie soorten stemmen.

De Belgian Sailing Alchemy begint na de inzending van de nominaties want het is de raad van bestuur die beslist welke vijf genomineerden op de shortlist komen. Rond de criteria van deze selectie wordt gezwegen.

Daarna mag het publiek, de raad van bestuur en een jury stemmen. Wie is die jury eigenlijk vragen wij ons af?

Volgens het reglement tellen alle stemmen evenwaardig mee. Doch heeft de stemming van het publiek maar ⅓ impact op de uitslag. Op de koop toe bepaalt de raad van bestuur van Belgian Sailing uiteindelijk wie de winnaars zijn van de Awards en tegen haar beslissing is geen enkel beroep mogelijk.

De uitslag van de longlist, de aanmaak van de shortlist én het kiezen van de uiteindelijke winnaar, geen enkele informatie wordt transparant prijsgegeven.

Je mag dus stemmen wat je wil Belgian Sailing kiest uiteindelijk zèlf. Men kan het allemaal nalezen in hun reglement onderaan in de bijlage van dit bericht (art. 8, 9, 10, 11 & 12).

Het lijkt erop dat Belgian Sailing de resultaten en de sleutels van deze twee selecties en het bepalen van de uiteindelijk winnaar angstvallig in handen wil houden. Transparantie nul. Waarom dan eigenlijk stemmen vragen wij ons af?

Is het niet eerlijker om een online voting te organiseren die openbaar is en waarvan iedereen live de stand kan volgen? Tools genoeg om zoiets vlug, eerlijk en transparant in elkaar te steken. Just saying...

Verouderde technologie voor een nieuwe website

… en nu we toch bezig zijn nog een puntje van kritiek over de nieuwe WWSV website

Een website laten bouwen met behulp van het Drupal ontwikkelplatform in Drupal versie 7 terwijl Versie 8 al meer dan twee jaar in gebruik is, is op zijn minst niet verstandig te noemen. Bij het uitkomen van versie 9 (einde 2019) stopt namelijk de support van versie 7 en in november 2021 zijn zowel Drupal 7 & 8 “End of Life”.

WWSV zal dus genoodzaakt zijn om midden 2019 opnieuw een ontwikkelingstraject te starten voor de bouw van een nieuwe website. Met andere woorden iemand in de IT business is veel centjes aan het verdienen met een long-time support contract om WWSV bij te staan de eerstkomende jaren met hun verouderde Drupal website.

Allez mannen, er is zò veel knowhow gratis beschikbaar en jullie willen daar geen gebruik van maken? Komaan, zet die ego’s opzij en ga te rade bij wat specialisten. We kunnen er alvast één aanraden ;)

Soit, stemmen op de shortlist kan hier.

Stemmen kan tot 23 januari 2019 12.00 uur.

Dat de beste moge winnen!

Attachment
Bijlage Grootte
Reglement Sailing Awards 2018 319.81 KB

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: