Carlo Huisman aan boord bij titelverdediger America's Cup: ETNZ

Carlo Huisman

De Nederlandse zeiler Carlo Huisman zal als grinder deel uitmaken van zeilteam Emeritas Team Nieuw Zealand (ETNZ) voor de verdediging van de 36ste editie van de America’s Cup. In 2021 zullen de finales daarvan in de baai van Auckland worden gezeild.

Dit evenement wordt gezien als het oudste internationale sportevenement, destijds voor het eerst gehouden in 1851 in Engeland rond het eiland Wight.

De Cup met de bijnaam “ The Old Mug” draagt de naam van het eerst winnende jacht, America. Tegenwoordig is de America’s Cup de formule 1 van het zeilen.

Wie is Carlo Huisman?

Was 2017 al een succesvol jaar voor Carlo, in 2018 heeft hij zich als Nederlands topzeiler gepresenteerd. Een jaar waar Carlo trots op terug kan kijken. Een overzicht:

VOLVO OCEAN RACE

In 2017 direct na de overwinning in de America’s Cup stapte Carlo op verzoek van Bouwe Bekking in bij Team BRUNEL in de Volvo Ocean Race. Na een moeizame eerste helft van de race kwam het team In juni 2018 als 3e over de finish in Scheveningen. Carlo zeilde deze wereldreis samen met zijn America’s Cup teamgenoot en Olympisch zeiler Peter Burling.  

Hij zeilde de volledige race als voordekker. Door Bouwe Bekking gerekruteerd bij de finalewedstrijd van de America’s Cup op Bermuda, waar hij lid was van Emirates Team New Zealand. Was het begin van de VOR, nog vooral veel leren en als team de boot leren kennen, vanaf de 7e en zwaarste etappe door de zuidelijke oceaan, werden de etappes gewonnen en indrukwekkende zeilprestaties neer gezet. De etappe naar Gothenburg was daar een mooi voorbeeld van.

Carlo Huisman

Carlo Huisman:

"In de Volvo Ocean race heb ik mijzelf enorm goed leren kennen. De strenge discipline van de America’s Cup kwam goed van pas maar in de zuidelijke oceaan kom je onbekende kanten van je zelf tegen, de vermoeidheid, stress en het teamwork geeft een hele bijzonder dynamiek."

In de, door On Air Media uitgebrachte theaterfilm “Karakter Tonen” laat Carlo zich in zijn verschillende vaardigheden goed zien. De eerste ervaring met de VOR zal zeker niet de laatste zijn.

WK MAXI

In juni 2018 werd in de Middellandse zee het WK Maxi’s gezeild. Carlo deed mee op de 72  “Momo”, er werden bij Porto Cervo ( Sardinië) een week lang series gezeild. Carlo was met zijn Volvo Ocean Race ervaring aan boord gevraagd voor grinder en voordekker. Het eindresultaat was na het winnen van nagenoeg alle wedstrijden de Wereldtitel in deze prestigieuze zeilklasse.

Momo

ROLEX SYDNEY HOBART YACHT RACE

In deze prestigieuze zeilrace gestart op boxingday, zeilt hij als eerste voordekker op het jacht dat een van de favorieten is voor de Line Honors, de Wild Oats XI.

Wild Oats XI is een 100 ft (30 meter) wedstrijdjacht met een indrukwekkende reputatie in de wedstrijdtop. De zeilwedstrijd duurt afhankelijk van de weerssituatie 1,5 tot 3 dagen en is 630 nm lang. De race staat bekend om zijn zeer zware omstandigheden met als dieptepunt de editie van 1998 waarbij 6 levens en vijf schepen verloren gingen. Carlo is verantwoordelijk voor de gehele organisatie op het voordek en alle zeilwissels.

Wild Oats XI

Carlo Huisman:

"Meedoen aan de Sydney – Hobart race stond altijd al op mijn lijst. Momenteel ben ik top fit en zodoende ben ik gevraagd voor de Wild Oats XI. Ik zie het als een geweldige uitdaging om telkens met andere professionals te kunnen zeilen en van hen nog meer te leren."

Het was voor Carlo zijn eerste keer, in deze felle strijd met de andere Maxi’s. Wild Oats XI wist als tweede de baai van Sydney te verlaten en heeft veel strijd geleverd met o.a. Black Jack en Commanche in de Bass Strait. Na het als eerste ronden van Cape Direction pakte de 100 voet maxi de line honours in de haven van Hobart Tasmanië.  
Op 30 december vloog Carlo Huisman terug naar Nederland en sluit daarmee een bijzonder succesvol zeil jaar af.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: