Weinig wind en weinig wedstrijden op dag 2 Wereldbeker Zeilen in Miami

Odile van Aanholt in 49erFX tijdens World Cup Miami

De Nederlandse topzeilers en windsurfers hebben tijdens hun tweede dag van de World Cup in Miami het grootste deel van hun wedstrijddag wachtend doorgebracht. Het was wachten op goede wind, maar de juiste omstandigheden waren maar heel even te zien. De 49erFX-vloot, met de Nederlandse Van Aanholt & Jongens, maakte daar gretig gebruik van en voer 3 wedstrijden. De andere Nederlandse zeilers hadden minder geluk en kwamen toe aan niet meer dan 1 wedstrijd.

Van Aanholt en Jongens van 6e naar 8e plek overall

Het 49erFX-duo Odile van Aanholt (NED) en Marieke Jongens (NED) voeren hun races van dag 2 met wisselend succes. Ze kwamen hun wedstrijden als 7e, 26e en 13e over de finishlijn en nemen daarmee de 8e plaats overall in.

Van Aanholt en Jongens vertellen:

“Het was een moeilijke dag, waarop we veel geleerd hebben. De lichte wind maakte het ons niet gemakkelijk. Het veld lag heel dicht bij elkaar en iedere bootlengte scheelde je zo 5 plekken.” De komende dagen lijkt er wat meer wind te gaan waaien langs de kust van Miami. Iets waar de Nederlandse zeilers niet vies van zijn: “We hebben nog meer dan de helft van de races te gaan dus we hebben zin om lekker te varen en het ziet het ernaar uit dat we weer een keer de benen mogen strekken!”

De mannen in de 49er mochten op hun tweede racedag voor slechts 1 race het water op. Het Nederlandse duo Bart Lambriex en Pim van Vugt kwam deze race als 17e over de finishlijn. Zij zakken hiermee van de 5e naar de 8e plek overall.
 
Tweede diskwalificatie voor De Geus (NED) na valse start

RS:X-windsurfster Lilian de Geus had op dag 1 al te maken met tegenslag. Diezelfde tegenslag herhaalde zich ook de tweede wedstrijddag van de World Cup. Net als een dag eerder vertrok ze te vroeg van de startlijn, wat haar een diskwalificatie achter haar naam opleverde. Hierdoor heeft De Geus haar positie onderaan het klassement niet kunnen verbeteren en staat de windsurfster na twee racedagen op de 41e plek in het klassement. “Ik lag weer binnen de minuut over de lijn”, vertelt de Geus na haar race. “We gaan nu gauw uitzoeken of we erachter kunnen komen waarom mijn tijd niet goed stond”.
 
Bouwmeester (NED) naar 16e plek

In de Laser Radial slaagde het race comité erin wederom 1 race te laten varen. Marit Bouwmeester finishte deze race als 16e en klimt van een 42e plek naar de 26e plek in het overall klassement. De zeilster liet voorafgaand aan de World Cup weten de week te zien als een goede kans om nieuwe tactieken en strategieën uit te proberen en niet te focussen op het resultaat, maar hoopt zoals altijd wel bij de top van het klassement te eindigen.
 
Geen races voor 470-dames

In de 470-klasse, waarin Afrodite Zegers (NED) en Lobke Berkhout (NED) momenteel hun eerste World Cup samen varen, werden door het gebrek aan wind geen races gevaren. Op donderdag zal dan ook weer geprobeerd worden zo veel mogelijk races in te halen.
 
Vanaf 10u (lokale tijd Miami), 16u Nederlandse tijd staan de eerste races op de planning.

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Comments

Voor u geselecteerd: