Jonas Gerckens pakt zilver op het EK Zeilen "dubbel gemengd"

Jonas Gerckens en Sophie Faguet

Op vrijdag 11 oktober 2019 om 01:49u bereikten schippers Sophie Faguet (FRA) en Jonas Gerckens (BEL) met hun L30 boot de eindmeet in Trieste en daarmee sleepten ze op het Europees kampioenschap zeilen de zilveren medaille in het dubbel gemengd in de wacht. Ze hebben dus een podiumplek veroverd op de eerste editie van het Europees kampioenschap zeilen in de categorie dubbel gemengd.

Jonas Gerckens vertelt ons:

“Ik ben blij dat België op het podium mag staan. We zijn blijven vechten tot het einde. Het was lange tijd een nek-aan-nekrace met Frankrijk, maar uiteindelijk is het ons geluk om hen in te halen (nvdr, Frankrijk werd vierde). Deze wedstrijd was een echte sprintmarathon … We moesten blijven volhouden en er voluit voor blijven gaan!”

Sophie Faguet voegt er aan toe:

“Het is simpel, ik denk dat ik maar 2 dutjes heb gedaan sinds het vertrek. We waren altijd in beweging, zonder tijd om even op adem te komen, maar we vonden het geweldig en we hebben echt goed samengewerkt als duo”.

EK Zeilen

Over het EK Zeilen "dubbel gemengd"

Het startschot voor de 7 bemanningen werd op woensdag 9 oktober om 13.30 uur gegeven in de buurt van het mythische San Marcoplein in Venetië, aan boord van een L30.

Na het vertrek zetten de deelnemers koers richting Kroatië om daarna richting de Sloveense kust te varen. De finish lag in het Italiaanse Trieste.

Het EL zeilen was gemengd (net zoals het WK in Malta in 2020 en de wedstrijd tijdens de Olympische Spelen in 2024).

Jonas Gerckens voer voor deze editie samen met Sophie Faguet. Zij was reeds de co-schipper van Jonas tijdens de tweede etappe van de wedstrijd ‘Les Sables – Les Açores - Les Sables’ - Class40/Volvo104 - in juli 2019 (het team van Volvo eindigde toen de race in de top 5).

Jonas zeilt doorgaans solo, maar hij was erg te spreken over de ervaring tijdens de zeilwedstrijd in duo.

Jonas:

“Sofie en ik hadden dit kampioenschap voorbereid. We zeilden al samen tijdens de tweede etappe van ‘Les Sables-Horta-Les Sables’ aan boord van de Volvo104. Sophie heeft een positieve ingesteldheid, zowel op het land als op zee. Bovendien brengt ze haar ervaring als regattazeilster mee. Als wedstrijdzeiler op zee kon ik er dus wat van opsteken. Deze samenwerking is echt interessant, want we leren met elkaar communiceren. Voordien waren we 2 individuen, maar nu functioneren we meer als een eenheid. We moeten het over alles eens zijn wanneer we varen, zoals over het weer, de afstellingen van de zeilen en de manier waarop we de boot doen vooruitgaan”.

Volgens Sophie vormen ze echt een complementair duo:

"Jonas heeft een goede langetermijnvisie. Hij neemt de zaken in handen wanneer we op zee zitten en ik neem meer de leiding wanneer we de kust naderen."

Top 3

  1. Gouden medaille voor Oostenrijk
  2. Zilveren medaille voor België
  3. Bronzen medaille voor Australië (gast)

Over de L30 zeilboot

De L30 is een monohull van 30 voet en werd door World Sailing gekozen als boot voor het eerste wereldkampioenschap zeilen dubbel gemengd (in 2020 in Malta).

Lengte – 9,58 m / Max. breedte – 2,54 m / Kiel - 790 kilo / Oppervlakte GZ – 29,8 m² / Waterverplaatsing 1820 kilo.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: