Lorenzo wat doe je ons aan?

Van Uden Reco Oktoberraces

Met nog maar 5 dagen te gaan naar de Najaars-klassieker Van Uden Reco Oktoberraces in Medemblik staan we hier in het organisatie kantoor naar de weerkaarten en de voorspellingen te kijken.

Afgelopen weekeinde regende het in ons land en werd er maar beperkt gezeild. Als zeiler wordt je mismoedig van dit soort weer en krijg je de neiging toe te geven aan het herfstweer en de boel voor de winter op te bergen.

Er is echter nog een wedstrijd te gaan en dan slaan de twijfels toe, gaan we dat nog doen. Een kijkje naar de weerkaart laat een heel raar beeld zien.

Zaterdag staat de voorspelling nu op een windkracht 3 uit het zuidoosten. 40% zon en 30% kans op regen. Temperatuur van rond de 14 graden is iets hoger dan gemiddeld in dit jaargetijde.

We geven die dag dan ook een 7 als zeilweer.

Maar daar komt er iets om de hoek kijken; een heuse orkaan op de Atlantische oceaan. Lorenzo heet hij en raast nu richting de Azoren. Daar maakt men zich op voor een impact op dinsdag ochtend vroeg.

Lorenzo orkaan

Wat gaat Lorenzo doen is onze vraag. Er zijn 3 opties:

  1. Lorenzo zwakt af vanwege de warme Sahara en de warmte die nog in Spanje en Zuid-Frankrijk hangen. Lorenzo zal dan meebuigen met de gebruikelijke winden en ten westen van Ierland beginnen af te sterven. Dit heeft maar een matig effect op onze voorspellingen. 
  2. Lorenzo raast over de Azoren door behoud zijn kracht en gaat rechtdoor richting de golf van Biskaje en het Kanaal. Dan is eer sprake van de beruchte “ Kanaalrat” en zullen we aankomend weekeinde het weer zien verslechteren. 
    Nou ja de wind trekt aan en Lorenzo duwt eerst de Spaanse warme lucht naar ons toe. Afhankelijk van wat er bij het Azoren-hoog gebeurt zal het dus eerst even zomers gaan lijken en dan snel verslechteren. In tijdsduur is deze voorspelling moeilijk. 
  3. Lorenzo begin direct bij de Azoren naar het Noordwesten te draaien, er ontstaat dan zuiging vanuit de Sahara en Spanje naar het Noorden en dan zal de temperatuur in ons land komend weekeinde een paar graden toenemen maar de wind wat afzwakken.

Lorenzo maakt het dus lastig maar daardoor extra uitdagend.

De organisatie van de Van Uden Reco oktoberraces in het Regatta Center Medemblik heeft zich op al deze scenario’s voorbereid en we zullen onze uiterste best doen om er de nodige wedstrijden in te leggen.

Competitie !

Voor diverse klassen zijn deze wedstrijden nog best belangrijk lees het bericht van de Noordzeeclub hierover.

In de Competitie van 2019 te bewerkstelligen of toch nog als winnaar van het klassement tijdens de Dag van het Wedstrijdzeilen op 23 november a.s. gehuldigd te worden.

In de ORC 1 klasse is de winnaar al verzekerd van de 1e plaats, maar in ORC 2 is er nog een felle strijd te verwachten tussen de Extra Djinn en Rosetta die slechts één punt van elkaar verwijderd zijn, mede omdat de Rosetta een tactiek had bedacht voor de middellange baan op zondag tijdens de Lelystad Regatta die helaas verkeerd uitpakte en daardoor naar de 2e plaats zakte.

In ORC 3 / 4 gaat de strijd om de top tussen Sail Select en Aligator for Ever waarbij moet worden aangemerkt dat met de huidige aanmeldingen voor Oktober Races de beste kansen zijn weggelegd voor Sail Select.

In de ORC 2H klasse is het nog een spannende strijd tussen de HUBO en Ajeto!, zeker als er nog genoeg punten te verdienen zijn hetgeen afhankelijk van de deelname over 9 dagen.

De uitreiking van de Verbondsbezem van het Watersportverbond zal nog heel wat teweeg brengen omdat niet in alle klassen voldoende wedstrijden door de deelnemers zijn gevaren.

Het is dus voor veel boten zaak om zich nu niet gewonnen te geven en toch aanstaand weekeinde naar Medemblik te komen. 

Inschrijven: www.vanudenrecoregatta.nl  klik op “Van Uden Reco Oktoberraces”

Tekst: Anton van de Koppel
Foto’s: Laurens Morel en National Hurricane Centre

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: