Heerlijk doorvaren in de winter tijdens de IJspegel Trophy in Scheveningen

IJspegel Trophy in Scheveningen

In Scheveningen wordt in de winter heerlijk doorgevaren terwijl voor vele zeilers het seizoen er op zit. De tweede dag van de IJspegel Trophy reeks, wederom een prachtige zeildag. Mooi zonnetje, fijne wind en een uitdagende zijstroom die hard doorliep in verband met het aankomende springtij. 

Rond 10.15 uur voeren de eerste boten stuurboord langs het schommelende startschip, lees golven van 1,5 à 2 meter, om zich aan te melden voor de race.

Eén boot had even geen rekening gehouden met de wintertijd en meldde rond 10.45 uur over de startlijn te zijn gevaren, een mooie oefening voor de start die vanaf 11.30 uur begon.

Dezelfde wedstrijden banen als de vorige keer werden gevaren, voor de Two handed en SW klasse een baan van 16 mijl om vaste boeien voor de kust, voor de ORC/IRC groep één en twee was er een up/down baan voor de noordkust van Scheveningen. De laatste race voor de ORC/IRC groep is iets verkort naar twee ronden omdat de stroom gedurende de dag steeds sterker werd.

Er zijn 23 deelnemers gestart en 19 deelnemers gefinished. Helaas moest de Panther zich al snel terugtrekken, aangezien het stuurloos was geraakt door een gebroken kwadrant. Gelukkig konden zij met de noodhelmstok op eigen kracht de haven weer bereiken. Later op de dag volgden er afmeldingen van onder andere Firestorm en Taoab. De Maverick van Mark Slats kon helaas door zijn rating en weersomstandigheden de races niet binnen de tijdslimiet finishen.

Voor sommige deelnemers van de Two Handed en SW klasse was het even zoeken naar boei X, deze lag niet meer op de juiste plek. Door Double Edge is hiervoor een verzoek om verhaal ingediend, dit verzoek is toegekend. Mooi was ook om te zien dat Bram van Tongeren met de J/35 “Charlie” een mooie derde plek wist te behalen! Los van de wandelende X boei verliepen de races helemaal gesmeerd.

Aan het einde van de middag kwam iedereen samen in het Spuigat om nog even gezellig na te genieten van de mooie zeildag en werden de prijzen uitgereikt.

De dagprijzen gingen naar:

ORC/IRC groep 1

#1 Moana van Frans van Capelle

#2 Juliett Romeo van Ronald Prins

#3 Runaway van Arnold Minderhoud

ORC/IRC groep 2

#1 Extra Djinn van Michel Dorsman

#2 SIXpack van Marcel Kruger

#3 Joule van Arjen van Leeuwen

SW

#1 Sea’s Out van Fedde Andela

Two Handed

#1 Double Edge van Chris Schram

#2 Ambition van Michel Hof

#3 Charlie van Bram van Tongeren

Wil je je zeiltechnieken verbeteren?

Tijdens het IJspegelseizoen worden er op de meeste dinsdagen na de race, diverse bijeenkomsten georganiseerd in het het Spuigat, onder leiding van Nederlands meest allround wedstrijdzeiler Erik van Vuuren. De eerstvolgende datum is dinsdag 29 oktober 2019 overige data zijn te vinden via de Facebook pagina van de IJspegel Academy.

De derde IJspegel Trophy race is gepland op 10 november 2019. Overige data zijn: 24 november, 8 december en reserve dag 15 december in 2019, 26 januari, 9 en 23 februari, 8, 21 en 22 maart in 2020 met op 29 maart 2020 de Lenteteam Race om de Baggercup.

Aanmelden voor deelname aan de IJspegel Trophy 2019-2020 is nog mogelijk.

Tot gauw weer in het Spuigat, de steiger of op het water!

Tekst en foto: Raymond Roesink

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: