Weinig zeilbare wind tijdens IJspegel Trophy

IJspegel Trophy

Zondag 10 november 2019, in de ochtend wat koud, maar het belooft een prachtig zonnige dag te worden, de vorst aan dek verdwijnt snel op startschip de Albatros. Wat de wind gaat doen is nog even een raadsel, maar er wordt toch besloten om naar buiten te gaan.

Goed om een aantal boten dat eerder niet mee deed of was uitgevallen, zoals onder andere de Gast-Vrij en de Gamble, weer terug te zien op het water.

Het team van Mark Slats heeft het qua klasse/ rating lastig om mee te komen, maar vaart wel mee met trainingsdoeleinden.

Voor de Two Handed en SW is er mooie baan met diverse koersen van 9.4 NM voor de kust uitgezet. De eerste start voor de ORC/IRC 1 en 2 is er een kruisrak van twee rondes van 0.7 NM.

Eric van Vuuren is vandaag aanwezig op het startschip omdat de Panther niet tijdig klaar was en ziet veel gebeuren. Zo ziet hij onder andere dat een aantal boten zich beter kan positioneren voor de start. Het is tijdens de twee starts goed te zien wie er aanwezig waren en goed hebben opgelet bij de Winning Tactics van Eric van Vuuren op 12 november 2019. Verder ziet hij bij een aantal deelnemers dat de neerhaler van het grootzeil beter kan worden gezet om sneller te kunnen varen. Hij gaat één en ander zeker bespreken tijdens de volgende Winning Tactics avonden.

Om 12.44 uur, net op het moment dat de Moana wil gaan finishen wordt de wedstrijd voor ORC/IRC 1 en 2 afgebroken. De eerste drie boten hebben goed gevaren.

De TwoHanded en SW varen op een gegeven moment ook niet meer hard en nog net niet achteruit. Ook hier wordt besloten de wedstrijd af te breken omdat er weinig zeilbare wind staat en de stroming hier ook niet in meezit.

Na lang wegen en wikken wordt besloten om geen wedstrijden meer te varen vandaag in verband met te weinig zeilbare wind. De wind zit meer onder de 4 kn dan erboven en volgens de windvoorspellingen gaat er niet veel meer komen. In deze condities zijn de verschillen van de vloot goed merkbaar, voor het uiteindelijke klassement zou er een erg groot verschil komen.

Gelukkig heeft iedereen een motor aan boord om toch snel na afloop gezellig nog even in het Spuigat na te borrelen of nog even iets anders van de dag te maken.

Vanavond om 19.30 uur wordt in het Spuigat bij de Winning Tactics gesproken over Doublehanded zeilen. Ook voor de grotere team is dit interessant. Wil je je zeiltechnieken verbeteren? Kom dan naar het spuigat voor om de Tips en Tricks van Eric van Vuuren te horen!

De Winning Tactics worden tijdens het IJspegelseizoen op de meeste dinsdagen na de race, georganiseerd in het Spuigat, onder leiding van Nederlands meest allround wedstrijdzeiler Erik van Vuuren. De eerstvolgende datum is vanavond, dinsdag 12 november 2019 om 19.30 uur. Overige data zijn: 26 november 2019, 28 januari, 11 & 25 februari en 10 maart 2020. Aanmelden hiervoor is ook mogelijk via de Facebook events pagina van de IJspegel Academy

De vierde IJspegel Trophy race is gepland op 24 november 2019. Overige data zijn: 8 december en reserve dag 15 december in 2019, 26 januari, 9 en 23 februari, 8, 21 en 22 maart in 2020 met op 29 maart 2020 de Lenteteam Race om de Baggercup.

Aanmelden voor deelname aan de IJspegel Trophy 2019-2020 is nog steeds mogelijk.

Tot gauw weer in het Spuigat, de steiger of op het water!

Tekst en foto's: Suzanne Hermsen

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: