Verbondsbezem winnen blijft speciaal

Verbondsbezem winnen

Het hele seizoen is gestreden om de felbegeerde jaarprijzen. Het winnen van die Verbondsbezem blijft bijzonder, dit blijkt maar weer tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking van de Noordzee Club afgelopen zaterdag 23 november bij WV Braassemermeer. De kampioenen staan glunderend op het podium en spreken veelal mooie woorden.

De presentatie is in handen van Erik van Vuuren, wedstrijdcommissaris van de Noordzee Club en voorzitter Dirk Jan Zweers. Regelmatig wordt hier door zowel de presentatoren als de zeilers even gereflecteerd naar de gebeurtenissen eerder op de dag. Toen vond namelijk de Dag van het Wedstrijdzeilen in kajuitjachten plaats, tevens georganiseerd door de Noordzee Club. Hier is onder andere de nieuwe indeling van de Verbondsbezem competitie gepresenteerd. De competitie waar het vanavond allemaal om draait.

Ajeto opnieuw winnaar bezem

In de TwoHanded klasse haalt het duo John van der Starre en Robin Verhoef voor de zesde keer de hoofdprijs op. “Volgend jaar gaan we gewoon door als duo, het spelletje blijft leuk en we zeilen graag in een mooie competitie nationaal en internationaal. Wel zijn we echte offshore zeilers, dus als er wedstrijden op de Loosdrechtse Plassen komen, dan zie je ons daar waarschijnlijk niet.” Hiermee refereert het duo naar de discussie eerder op de dag waarin de Noordzee Club drie key-events heeft aangewezen die bepalend zijn voor de competitie. Zij missen de offshore wedstrijden bij deze key-events.

John van der Starre en Robin Verhoef

De Quarter Tonners zien juist liever minder wedstrijden op zee en hebben nu al aangegeven één van de key-events niet te varen. Desondanks strijdt ook deze klasse hard mee om de jaarprijzen, dit seizoen is het team Furie met schipper Ben Hoefsloot die er vandoor gaat met de hoofdprijs. 

Andere zeilers kijken juist uit naar de nationale competitie die volgend jaar gepland staat. Bijvoorbeeld de winnaar in de ORC3, het team Sail Select van Jeroen Koninkx: “Wij hebben een mooi jaar gehad met de Fastnet als hoogtepunt. Volgend jaar gaan we weer meer focussen op het nationale circuit en zijn zeker bij de 3 key-events aanwezig.”

team Sail Select van Jeroen KoninkxMatchrace team wint Flipperkast prijs

De flipperkast prijs, een aanmoedigingsprijs voor talenten, ging naar Jelmer van Beek. Hij begon ooit als Heiner Talent, vormde met teamgenoten een matchrace team, Team Dutch Wave, staat hiermee nu op de tiende plaats in de wereldranking en vaart momenteel met het nieuwe project van Sailing Holland, Childhood I richting Lanzarote.

Hij is er dus niet bij, maar stuurde wel een videoboodschap: “Deze prijs is niet alleen voor mij, hij is voor mijn gehele team met Rutger Vos, Robin Jacobs en Jorden van Rooijen. Volgend seizoen is ons doel de prestaties van afgelopen jaar te verbeteren.”

Meeste prijzen voor pechvogels

Het team dat met de meeste prijzen naar huis gaat is Rosetta. Zij hebben de twijfelachtige eer de Pechvogel Prijs te ontvangen. Radboud Crul, eigenaar van de boot: “Het is bijzonder om deze prijs te krijgen, maar we hebben ook wel echt pech gehad dit jaar.” De pech van de Rosetta begon eigenlijk vorig jaar al toen ze letterlijk het strand op zeilden.

Dit jaar deed het team goed mee voor de prijzen, maar in het allerlaatste kruisrak van dit seizoen kregen ze te maken met een aanvaring, de strijd in de competitie was toen overigens al beslist. “Een bakboord/stuurboord situatie, wij lagen over stuurboord maar hadden de ander nooit gezien”, vertelt schipper Gerard Elschot tijdens het diner. “Gelukkig konden we nog goed wegdraaien en beperkten we de schade zo nog een beetje.” 

Radboud Crul

Ondanks die pech weet de Rosetta wel nog een prijs binnen te slepen dit seizoen, ze zijn de winnaars in de IRC2 klasse. In de ORC2 klasse hebben ze dit seizoen een spannende strijd gehad met de Extra Djinn. Deze strijd werd al tijdens de Lelystad Regatta beslist. De Rosetta koos hier voor een gewaagde strategie om het Rondje Markerwadden met de klok mee te varen, in plaats van de strijd aan te gaan met de Extra Djinn die gekozen hadden tegen de klok in rond te gaan.

Tijdens de Oktober Races was er de eerste dag weer een spannende strijd tussen de Extra Djinn en de Rosetta die in het voordeel van Extra Djinn eindigde. Op de laatste dag en in het allerlaatste kruisrak van dit seizoen kreeg de Rosetta nog te maken met die bewuste aanvaring en scoorde een DNF.

Het is eigenaar en schipper Michel Dorsman die met zijn complete team de verbondsbezem ophaalt. Een dag later, tijdens de IJspegel wedstrijden, prijkt de verbondsbezem dan ook trots op het achterdek van de Extra Djinn. “Waanzinnig mooi om een dag na de uitreiking van de Verbondsbezem, ons vandaag ook nog eens te bewijzen op de IJspegel wedstrijden met alleen maar paaltjes. Het zou wel een beetje stom voelen als we het vandaag dan niet nog eens lieten zien”, blikt Dorsman na de IJspegel wedstrijden nog eens terug op de avond ervoor.

Eerste keer Verbondsbezem voor Gerd-Jan Poortman

Dat de Verbondsbezem toch bijzonder is om te winnen, laat Gerd-Jan Poortman zien. Met zijn team ‘ROST Van Uden’ wint hij zowel de ORC1 als de IRC1. “Volgens mij is dit de eerste keer dat ik deze bezem win. En hij komt nu wel goed uit ook, we maken namelijk schoon dek in het team.”

Het driejarig traject van de eerste groep binnen het Van Uden team zit er namelijk op. Volgend jaar beginnen ze aan een nieuw traject. “Dat het werkt blijkt nu wel, een groot deel van het team zit verspreid over de wereld en varen mee aan grote races. Dat was het hele doel, om de jeugd voor te bereiden op grote boten wedstrijden.” 

Gerd-Jan PoortmanDe Prins Hendrik Prijs der Nederlanden voor bijzonder 'duo'

Misschien wel de meest bijzondere prijs van de avond wordt voor het einde bewaard. De Prins Hendrik der Nederlanden, een prijs voor de persoon of organisatie die een belangrijke (inter)nationale bijdrage aan het wedstrijdzeilen heeft geleverd. Team Van Vuuren, onder leiding van Erik van Vuuren, wint deze prijs.

Hij heeft met zijn team afgelopen seizoen vele mooie prestaties neergezet in het internationale TwoHanded circuit. Met een wisselende bemanning bestaande uit Yvonne Beusker, Kees van Uffelen en Jochem Schoorl aan boord van de HUBO W36.

Van Vuuren, die de hele avond de overige prijswinnaars in het zonnetje wist te zetten en steeds een woordje klaar had, moet nu even zoeken naar zijn woorden. “Dit is wel een hele bijzondere prijs om te ontvangen met dit mooie team. Er staan ook een paar mooie namen op deze beker, trots om die van ons er nu bij te zetten.” 

Erik van Vuuren

Coolhaas Prijs

De Coolhaas Prijs is dit jaar niet uitgereikt, de prijs voor een zeilheld die een lange afstand heeft gevaren. Afgelopen seizoen is er geen zeiler die aan de eisen voor deze prijs heeft voldaan, de jury heeft daarom besloten deze prijs niet uit te reiken

Overzicht prijswinnaars
ORC 1

 1. Van Uden/ROST
 2. Moana
 3. Kreuts Ass

ORC 2

 1. Extra Djinn
 2. Rosetta
 3. Griel

ORC 3 - 4

 1. Sail Select
 2. Aligator For Ever
 3. Dicke Bank

ORC 2H

 1. Ajeto!
 2. W36 HUBO
 3. Junique Raymarine

IRC 1

 1. Van Uden/ROST
 2. Il Corvo
 3. K-Force

IRC 2

 1. Rosetta
 2. Checkmate
 3. Jai Alai

DQTC

 1. Furie
 2. Second Wave
 3. Spoom

Flipperkast prijs
Jelmer van Beek  - Dutch Wave Team

Prins Hendrik der Nederlanden
Erik van Vuuren - Team Van Vuuren

Pechvogel prijs
Rosetta

Labels

Auteur:

 • Anke Haadsma

  Anke Haadsma is een geboren en getogen zeilster. Als klein meisje werd ze door haar ouders in de zeilboot gezet en is hier nooit meer uitgekomen. Na haar studie journalistiek koos ze voor een carrière in de watersport. Nu zie je haar regelmatig langs de waterlijn als communicatie en pr medewerker op zeilevenementen. Voor Clubracer levert ze zeilverhalen, interviews en verslagen van zeilevenementen af.

Voor u geselecteerd: