Nederlandse 470-zeilsters Zegers & Berkhout verzekeren zich van plek in medalrace Wereldbeker Zeilen in Miami

Afrodite Zegers & Lobke Berkhout

De zeilers bij de World Sailing World Cup, die van 29 januari t/m 3 februari plaatsvindt in Miami, kregen op zaterdag 2 februari wederom te maken met een lange en uitdagende dag met lichte weersomstandigheden.

In de 49er, 49erFX, RS:X en Nacra was het tijd voor de medalraces, waarbij de Nederlandse Van Aanholt en Jongens (49erFX) en Lambriex & Van Vugt (49er) in actie mochten komen. Voor de overige klassen was het de laatste dag van de opening series, waarbij de plaatsen voor de medalrace van zondag werden vergeven.

Zegers & Berkhout naar medalrace van eerste gezamenlijke World Cup

Het 470-duo Afrodite Zegers & Lobke Berkhout heeft zich tijdens hun eerste gezamenlijke World Cup sterk weten te plaatsen voor de medalrace. Voorafgaand aan de wereldbekerwedstrijd gaven de dames aan niet te veel naar het resultaat te willen kijken, maar wel te hopen op een top tien plek. En dat is gelukt. De 5e en laatste dag van de opening series voer het duo nog sterker dan de dagen ervoor. Ze finishten hun races als 4e, 6e en 7e  en gaan hun medalrace op zondag vanuit de 6e positie overall in, met 69 punten. De Duitse Loewe en Markfort gaan aan kop met 52 punten.

“Het was vandaag heel licht weer. Maar we wisten 3 hele goede races neer te zetten,” vertelt Berkhout. “We gaan iedere dag beter samenwerken. We komen hier en daar nog wat hik-ups tegen, maar samen met onze Griekse coach Kostas (Konstantinos Trigonis, red.) weten we heel snel stappen te zetten. Met z’n 3-en voelen we ons heel sterk en de sfeer is top. Morgen de medalrace. Onze eerste samen. Onwijs veel zin in!”

Geen medalrace voor Bouwmeester

Voor Marit Bouwmeester eindigt de World Cup een dag te vroeg. De Laser Radial zeilster kende een moeizame week en hoewel de Friezin de World Cup in Miami niet zag als resultaat-event, had de zeilster toch op meer gehoopt.

“We hebben een heel goed trainingsblok gehad voorafgaand aan dit evenement, maar het evenement zelf was teleurstellend. We hebben te veel fouten gemaakt om een rol van betekenis te kunnen spelen. Plus de fouten die we maakten werden behoorlijk duur betaald”.

Bouwmeester eindigt haar World Cup op de 25e plek overall.
 
Van Aanholt en Jongens sluiten World Cup af met 8e plek in eindklassement, Lambriex en Van Vugt 9e

Voor de 49erFX-dames was het op zaterdag tijd voor de medalrace. Een medaille zat er voor Odile van Aanholt & Marieke Jongens voorafgaand aan de race al niet meer in. Daarvoor was het puntenverschil met de top 3 te groot. De dames begonnen sterk aan hun medalrace, maar zakten gedurende de race een aantal plekken naar achteren. Ze finishten hun race als 7e en eindigen hun World Cup daarmee op de 8e plaats.  
 
De 49er-mannen Bart Lambriex en Pim van Vugt schreven geschiedenis door zich als eerste Nederlandse 49er-team ooit te kwalificeren voor de medalrace van een World Cup. Een prestatie op zich. Bij de start van de medalrace kreeg het duo echter direct een tegenslag te verwerken. Samen met nog 3 andere boten kregen ze een diskwalificatie achter hun naam door een te vroege start. Hierdoor eindigen de mannen hun World Cup op de 9e plek.

 

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Comments

Voor u geselecteerd: