Zeilers weerbericht weekend 9-10 februari 2019

Weerkaart vrijdag 8 februari 2019

Zacht en winderig. Een diepe depressie nabij de Britse Eilanden bepaalt dit weekend ons weerbeeld. Deze periode wordt ons weer bepaald door een frontale depressie met kern momenteel ten westen van Noord-Ierland. Tijdens de volgende 24 uur trekt deze kern naar het noorden van Schotland terwijl de kernwaarde zakt van 963hPa naar 952hPa morgenvroeg. Vandaag vrijdag 8 februari 2019 bevinden we ons in de warme sector van dit systeem, terwijl vannacht het koufront doortrekt. Morgenvroeg zaterdag 9 februari ’19 bevinden we ons in het sterkste windveld van dit laag waarbij rukwinden kunnen oplopen tot 100km/u. De volgende dagen bevinden we ons in de postfrontale stroming waarbij verscheidene storingen van west naar oost over onze regio trekken..

Zaterdag 9 februari zijn er eerst nog enkele buien maar geleidelijk wordt het overal droog en verbreden de opklaringen. 's Avonds en 's nachts wordt het betrokken en gaat het opnieuw regenen. Goed zicht. Maxima rond 8-9 °C. Minima rond 6-7 °C.

Wind op zee: Stormachtige wind (34-40 kt) uit WZW, krimpend naar ZW en afnemend naar hard (28-33 kt). Golven rond 3.1 m, afnemend naar 2.4 m.

Wind aan de kust: Krachtige wind (22-27 kt) uit ZW, tijdelijk toenemend naar krachtig à hard (25-30 kt) en later afnemend tot matig à vrij krachtig (15-20 kt). Golven rond 2.0 m, afnemend naar 1.4 m.

Rukwinden: Tot 50 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel en de wind is vlagerig.

Weerkaart zaterdag 9 februari 2019

Zondag 10 februari is het meestal zwaarbewolkt tot betrokken met regen, na de middag overgaand in wisselende bewolking met enkele hevige buien, mogelijk met onweer. Matig zicht tijdens de buien. Maxima rond 7 °C. Minima rond 7 °C.

Wind op zee: Zwakke tot matige wind  (5-8 kt) uit veranderlijke richting, draaiend naar NW en toenemend naar krachtig (22-27 kt). Golven rond 0.9 m, toenemend tot 1.8 m.

Wind aan de kust: Zwakke tot matige wind  (5-8 kt) uit veranderlijke richting, draaiend naar NW en toenemend naar vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 0.6 m, toenemend tot 1.6 m.

Rukwinden: Tot 30 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel en de wind is vlagerig.

Weerkaart zondag 10 februari 2019

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Comments

Voor u geselecteerd: