Zeilers weerbericht weekend 16-17 maart 2019

Weerbericht weekend 16 en 17 maart

Nog steeds onstuimig herfstweer! Nog steeds geen verandering op de weerkaarten en frontale depressies met hun bijhorende storingen bepalen dit weekend het weerbeeld.

Een strakke westelijke hoogtestroming stuurt verscheidene frontale depressies van over de Atlantische Oceaan recht naar West-Europa. Deze frontentrein bepaalt ons weer tijdens het weekend met veel wolken, regen, buien en wind. Ook maandag 18 maart ’19 bevinden we ons nog in de onstabiele luchtmassa achter het koufront maar in de loop van de week komt er eindelijk verandering in de weerkaarten en komen we onder de gunstige in vloed van het  Azorenhoog.

Zaterdag 16 maart is het meestal zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen of motregen die afgewisseld worden met af en toe drogere perioden. Matig tot slecht zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 10 °C. Minima rond 9 °C.

Wind op zee: Harde wind (28-33 kt) uit WZW, krimpend naar ZW en toenemend tot stormachtig (34-40 kt). Golven rond 2.2 m, toenemend tot 3.0 m.

Wind aan de kust: Krachtige tot harde (25-30 kt) uit WZW, krimpend naar ZW en toenemend tot hard (28-33 kt). Golven rond 1.5 m, toenemend tot 1.7 m.

Rukwinden: Tot 55 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is zeer onstabiel.

Weerkaart zaterdag 16 maart

Zondag 17 maart komen er nog tijdens de voormiddag opklaringen maar in de loop van de namiddag wordt het zeer onstabiel met een reeks felle buien, mogelijk met onweer. Matig tot slecht zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 9 °C. Minima rond 8 °C.

Wind op zee: Krachtige wind (22-27 kt) uit WNW, krimpend naar WZW. Golven rond 1.7 m.

Wind aan de kust: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit W, krimpend naar WZW. Golven rond 1,2 m.

Rukwinden: Tot 40 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is zeer onstabiel.

Weerkaart zondag 17 maart

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: