Kroon op prestaties voor shorthanded zeilers

Mark Slats

Zondag 17 maart 2019 zijn de Shorthanded Awards uitgereikt door de Noordzee Club. Mark Slats wint de Henk Bezemer Trofee voor zijn prestatie in de Golden Globe Race. Chris Revelman en Pascal Bakker winnen de Double Handed Award voor hun prestatie in de Round Britain & Ireland Race. 

De jury, bestaande uit Sander Bakker, Christa ten Brinke, Hans Bouscholte en Erik van Vuuren, waren het al snel eens dat deze winnaars de enige rechtmatige winnaars van de prijzen waren. De heren vielen onder andere op door hun doorzettingsvermogen, prestaties, passie en toewijding zowel op het water als op de kant. En de veelvoud van nominaties door het publiek. Het verschil in uitdaging en niveau van Slats en het duo Revelman & Bakker was afgelopen jaar dermate hoog, dat er geen andere genomineerden aan te pas zijn gekomen.

Winnaars Double Handed Award

Chris Revelman en Pascal Bakker werden met hun J122 ‘Junique Raymarine’ derde overall in de doublehanded categorie tijdens de Round Britain & Ireland Race. Daarnaast eindigden ze op een derde plaats in de IRC2 en vijfde overall in de IRC.

Chris Revelman en Pascal Bakker

Bakker (Pascal) vertelt over hun race:

“We hebben een lange voorbereiding gehad, zo hebben we drie keer de Fastnet Race gevaren. Door die voorbereiding konden we nu blind op elkaar vertrouwen, en dat is heel belangrijk tijdens zo’n race.”

Revelman vult aan:

“Shorthanded zeilen is zo’n andere wereld. Je bent echt samen bezig met de voorbereiding en continu aan het afstemmen wat je gaat doen, het is een hele leuke puzzel om samen te leggen. Voor ons, als amateurzeilers, was de Round Brittain & Ireland met 11 dagen een lange tocht, die laatste 24 uur waren echt zwaar. Het is dan ook fijn als je een goede maat mee hebt!"

Juryvoorzitter Sander Bakker over het winnende duo:

“Chris en Pascal hebben lang toegewerkt naar deze prestatie, ze hebben er veel voor gelaten en opgegeven. Het publiek heeft tevens aangegeven dat ze de vele media-aandacht en de leuke lezingen die het duo naderhand gaf erg hebben gewaardeerd. Een prestatie van formaat!”​

Mark Slats wint Henk Bezemer Trofee

Mark Slats werd tweede met zijn Rustler 36 ‘Ohpen Maverick’ in de Golden Globe Race.

“Het moment dat ik over de Golden Globe Race hoorde, wist ik: die moet ik varen. Mijn voorbereiding was heel kort, vijf maanden voor de start was ik namelijk net klaar met een andere uitdaging: de oceaan over roeien. Tijdens de race raakte ik steeds vertrouwder met de boot en ging ik ook steeds beter zeilen. De race was ontzettend gaaf om te doen, wel heel zwaar. Het valt me op dat het solo zeilen in Frankrijk heel groot is, in Nederland veel minder. Mijn volgende doel is in ieder geval om namens Nederland mee te doen aan de Vendée Globe in 2024.”

Juryvoorzitter Sander Bakker:

“Een tweede plaats in deze gruwelijke non-stop rond de wereldrace, varend voor het goede doel en dat allemaal met een korte voorbereiding omdat Mark ook nog even de oceaan over moest roeien. Meer dan 200 dagen heeft hij alleen op zee gezeten, welke Nederlander doet hem dit na? Een stoer jongensboek is er niets bij.”

Auteur:

  • Anke Haadsma

    Anke Haadsma is een geboren en getogen zeilster. Als klein meisje werd ze door haar ouders in de zeilboot gezet en is hier nooit meer uitgekomen. Na haar studie journalistiek koos ze voor een carrière in de watersport. Nu zie je haar regelmatig langs de waterlijn als communicatie en pr medewerker op zeilevenementen. Voor Clubracer levert ze zeilverhalen, interviews en verslagen van zeilevenementen af.

Voor u geselecteerd: