De één na laatste winterwedstrijd in Drimmelen zorgde voor spektakel

winterwedstrijd in Drimmelen

De één na laatste winterwedstrijd zorgde op zondag 17 maart 2019 voor spektakel op de Amer, Hollands Diep en Merwede. Windsnelheden tussen de 20 en 30 knopen waren bepalend, maar ook de windrichting die er voor zorgde dat de golven gestaag opbouwden vanaf het Hollands Diep. Die golven liepen tegen de stroming in en werden wat hoger en steiler dan je zou mogen verwachten op binnenwater. Spektakel dus op het water.

Dit begon al voor de start in de sportboot gennaker klasse: een cork was zonder schade op een rietdammetje geschoven tijdens een harde windvlaag, later werd dit nog herhaald nabij de bovenboei door op de dijk te varen. In deze klasse moest ook al de Tantivity, een Bull 7000 van Geert Middel, vrij snel na de start opgeven met problemen met de zeilen. De Friends van Leo Middelkoop trok zich nergens wat van aan en planeerde souverein de rakken af en finishte als eerste. Tweede werd de Finn M’Coul van Edwin Scheeve. Scheeve staat nu overall nog slechts een halve punt voor op Middelkoop. Eind maart wordt dat dus extra spannend tijdens de laatste winterwedstrijd in Drimmelen. De snelle Pro 25 van Johan Kaasjager wist ook nog te finishen, dit ondanks kapot rvs-roerbeslag en een gebroken carbon boegspriet. Over niet opgeven gesproken.

Dit was ook van toepassing op de J35 JanBoel van Jan Govers, de enige die de op de ruime rakken excelerende Csi Rakker van Kees Keetels nog enigzins kon bijbenen. Deze twee gaan strijden voor de overall overwinning. Harold Wijchers met de Due deed goede zaken door vierde te worden. Zijn concurrent voor de derde plaats in de eindlijst, de Slartibartfast van Cees Verhoef, werd slechts zevende. Ze staan nu gedeeld derde.

In de sw-klassen bracht de Bommelaar met Ben van Oorschot in klasse VJ1 de spanning volledig terug door eerste te worden. Kees Horrevoets verzuimde om het af te maken door slechts derde te worden. Deze twee boten gaan strijden om de overall overwinning op de laatste wedstrijddag. In de VJ2 klasse deed de Beneteau 300 Jut Jar van Carel de Laat goede zaken door eerste te worden en lijkt nu de serie definitief te gaan winnen.

In de sportboot spinnaker klasse waren de J22 Gap en de J24 Mojito van Naomi Jansen continu in strijd voor de eerste plek. De Gap verloor in het eerste deel enkele bootlengten door het gemis aan boord van strateeg Joost Beelenkamp, maar ze wisten vlak voor de eindstreep toch nog de Mojito te verschalken. Beelenkamps bureau was de dagsponsor van deze roerige zeildag in het Brabantse rivierengebied. Derde werd de V24 Fsm Viper.

Een waar sluitstuk zal volgen op 30 en 31 maart. Op zaterdag komt Mark Slats vertellen over zijn oceaantocht tijdens de Golden Globe Race. Tevens haalt hij donaties op voor Sailing4Cancer. Op zondag wordt gestreden door de zeilers voor de eindoverwinning. Toeschouwers kunnen mee met de rondvaartboot Zilvermeeuw en de après-sail zal worden opgeluisterd met de band “Johnny and the gangsters of love.” De organisatoren, alle vrijwilligers en betrokkenen, de reddingsbrigade, de gastvrouwen en gastheren in de kantine, de sponsoren van de winterserie in Drimmelen en last but not least de havenmeester van de watersportvereniging Biesbosch hebben de zeilsport wederom een grote grote dienst verleend in deze winter 2018/2019. Waarvan akte.

Tekst en foto: Theo Bakker

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: