Zeilers weerbericht weekend 23-24 maart 2019

Weerkaart vrijdag 22 maart 2019

Langzaam komt de lente terug in het land! Hoge druk blijft ons weerbeeld bepalen. Een eerste hogedrukgebied trekt vandaag vrijdag 22 maart 2019 oostwaarts weg, waardoor morgen zaterdag 23 maart ’19 een zwak koufront kan passeren. Maar zondag 24 maart ’19 staat het volgende hoog al klaar om over te nemen. We bevinden ons vandaag vrijdag 22 maart 2019 in een uitgestrekt zadelgebied, met erg rustig weer tot gevolg. Morgen zaterdag 23 maart ’19 bereikt een zwak koufront, verbonden aan een depressiekern voor de Noorse kust, onze omgeving. Daarna breidt een uitloper van het Azorenhoog zich uit tot onze omgeving.

Zaterdag 23 maart is het meestal zwaarbewolkt, met voor de middag lokaal een beetje regen of motregen. Na de middag is het meestal droog, met nu en dan een opklaring. Matig tot goed zicht. Maxima rond 11 °C. Minima rond 8 °C.

Wind op zee: Matige wind (7-10 kt) uit NW, ruimend naar NO en toenemend tot vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 0.3 m, toenemend tot 1.0 m.

Wind aan de kust: Zwakke wind (4-6 kt) uit WNW, ruimend naar NO en toenemend tot matig (11-16 kt). Golven rond 0.2 m, toenemend tot 0.7 m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is tijdelijk wat onstabieler op de passage van het zwakke koufront.

Weerkaart zaterdag 23 maart 2019

Zondag 24 maart hangt er eerst lage bewolking, in de namiddag krijgen we zonnige perioden. 's Ochtends matig zicht, daarna goed zicht. Maxima rond 9 °C. Minima rond 7 °C.

Wind op zee: Matige wind (11-16 kt) uit ONO, krimpend naar WNW en afnemend tot matig (7-10 kt). Golven rond 0.7 m, afnemend tot 0.5 m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit ONO, krimpend naar NNW en afnemend tot zwak à matig (5-10 kt). Golven rond 0.5 m, afnemend tot 0.4 m.

Rukwinden: Niet van toepassing.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is zeer stabiel maar vocht in de onderste lagen kan telkens voor ochtendgrijs zorgen. In de loop van de namiddag kan thermiek voor een zeebrieseffect zorgen waardoor de wind langs de kust wat ruimt.

Weerkaart zondag 24 maart 2019

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: