400 Studenten trotseren de Noordzee in de Race of the Classics

Race of the Classics

Op 1 april 2019 gaat het grootste studenten zeilevenement van Europa, de Race of the Classics (ROTC), voor de 31ste keer van start. Vanuit de Rotterdamse Veerhaven zullen ruim 450 studenten proberen op klassieke zeilschepen de oversteek naar Engeland te maken. Ieder jaar levert dit weer een spectaculaire zeilwedstrijd op die eindigt op 7 april in de haven van Amsterdam.

Geschiedenis

De ROTC is opgericht door twee studenten van de Amsterdamse Academie, met het doel om de onderlinge contacten tussen studentensteden te verbeteren. De eerste editie van de Race of the Classics werd in 1989 met vier schepen gevaren. Negentwintig jaar later bestaat de wedstrijdvloot uit twintig klassieke schepen waarvan de grootste ruim 59 meter is!

Teams

Vrijwel iedere studentenstad in Nederland wordt vertegenwoordig door een eigen team. Dit jaar doen er zelfs een recordaantal teams mee! De deelnemende teams, gebonden aan verschillende onderwijsinstellingen, komen dit jaar uit: Amsterdam, Utrecht (2x), Rotterdam, Delft, Terschelling (2x), Den Haag, Maastricht, Nijmegen, Driebergen, Nyenrode, Leeuwarden, Wageningen, Twente. Daarnaast is er een interstedelijk team en zeilt de Nederlandse Marine mee.

Fishing for litter 

Dit jaar staat Race of the Classics in het teken van de plastic soep. Elk team krijgt een big bag om plastic in te zamelen, om zo de plastic soep tegen te gaan. Daarnaast maken wij dit jaar gebruik van pet plastic, dit is plastic gemaakt van gerecycled plastic. Race of the Classics werkt net als vorig jaar weer samen met Fishing for Litter. In dit project nemen de deelnemende vissers dit zwerfvuil mee naar land, waar het wordt ingenomen, afgevoerd, gemonitord en verwerkt. Dit om bewuster te worden van het plastic probleem.

Open dag 

Voor de mensen die niet meegaan met de wedstrijd maar wel de sfeer willen proeven, wordt er op 31 maart een open dag georganiseerd in de Rotterdamse Veerhaven. Op de open dag is iedereen welkom vanaf 11 uur om de klassieke schepen van binnen en buiten te bewonderen. De toegang tot deze open dag is gratis en er zullen verschillende activiteiten op en langs de kade worden georganiseerd.

Showstart

Het startschot voor de 31ste editie van de Race of the Classics klinkt op maandag 1 april. De achttien schepen varen dan een showstart in de Rotterdamse Haven, waarbij de deelnemende zeilschepen zichzelf presenteren door een ronde langs de Erasmusbrug en de Veerhaven te maken. De showstart begint om ongeveer 12 uur. Vervolgens varen de schepen door naar open zee waar de wedstrijd echt kan beginnen! De schippers, bemanning en studenten strijden vanaf dat moment om de Challenge Cup, de Sprint Award, het Gouden Kompas en de Race Achievement Award.

Klassieke Schepen Fonds 

Loggers, barkentijnen, klippers, schoeners, twee – en driemasters; de vloot van de Race of the Classics bestaat uit eenentwintig unieke schepen behorend tot het Nautische Erfgoed. Het Klassieke Schepen Fonds zorgt ervoor dat één van de schippers na afloop van de wedstrijd een restauratie aan zijn of haar boot kan uitvoeren. Op deze manier wordt met de Race of the Classics de klassieke scheepvaart in Nederland in stand gehouden. 

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: