Uitdagende eerste wedstrijddag voor TeamNL Zeilen tijdens Prinses Sofia Cup Palma

TeamNL Zeilen

Tijdens de eerste dag van de Prinses Sofia Cup in Palma de Mallorca kregen de Nederlandse topzeilers direct met uitdagende omstandigheden te maken. De wedstrijden kwamen pas laat op gang door een gebrek aan wind, maar in de loop van de middag mocht er dan toch eindelijk gezeild worden.

Met name voor de Nederlandse Finn- en 470-zeilers een belangrijk moment. Zij kwamen in actie voor hun eerste selectiewedstrijden in aanloop naar de Olympische Spelen van 2020. En dat het een spannende selectiestrijd zou kunnen gaan worden blijkt wel uit de eerste resultaten.

Postma en Heiner aan elkaar gewaagd

Finn-zeilers Nicholas Heiner en Pieter-Jan Postma kenden beide een wedstrijddag met “plussen en minnen”. Heiner kwam zijn races als 2e en als 12e over de finishlijn. Postma als 5e en 8e. Dat brengt Postma naar de 10e en Heiner naar de 12e plaats overall.

Heiner blik tevreden terug op de eerste races: “We hebben lang moeten wachten voor we wat wind kregen, maar uiteindelijk kregen we een mooie sea breeze met 8 tot 10 knopen en mooie golfjes. Ik had een goede eerste wedstrijd. De tweede ging ietsjes minder, maar overall was het een goede dag.
In aanloop naar dit event heb ik hard getraind, waardoor ik nu fris aan de start sta. Ik ben onder andere fysiek sterker geworden en dat zal zich hopelijk uitbetalen richting het einde van de week. Dan wordt het voor veel mensen moeilijker en moeilijker en dan wil je er juist staan. We gaan een mooie week tegemoet!”

Ook Postma is tevreden met zijn begin, maar ziet ook duidelijke verbeterpunten: “Het was een dag met plussen en minnen. Het is natuurlijk supergaaf om hier te racen met de wereldtop. Geweldig om weer mee te maken. Maar ik heb zelf wel een paar strategische foutjes gemaakt en de snelheid liep nog niet helemaal. Het is nog even duwen en trekken, maar gelukkig waren er ook veel goede dingen. Morgen hopelijk net iets betere starts en een iets betere downwind strategie. Maar het is nog maar een eerste dag en voor nu het is goed zo. We groeien wel in het evenement!”

470-dames op 15 en 21e plaats

Bij de 470 verliep de eerste racedag voor beide Nederlandse damesteams niet zonder slag of stoot. Zegers & Berkhout bevinden zich na de eerste wedstrijddag op de 15e plek overall, Mulder en Van Veen op de 21e plek. Beide teams hopen in de loop van de week nog flink te kunnen stijgen.      

Mulder & Van Veen vertellen na hun races: “De kop is eraf en daar zijn we heel blij mee. We hebben lang moeten wachten op het water. Dat betekent dat je lang je concentratie probeert vast te houden en probeert de wind in de gaten te houden, maar ineens ging de wind helemaal om. Dan moet je weer nieuwe wereld in, nieuwe observaties doen. Maar gelukkig mochten we wel van start. We hadden beetje moeite met de startjes, maar konden wel weer terugkomen. Het gevoel is heel goed en we genieten elke dag en hopen dat we dat nog heel erg lang mogen doen!”

Zegers & Berkhout blikken tevreden terug: “Vanmiddag twee hele mooie races gevaren. De eerste race had er wel wat meer in gezeten, maar zijn we op zich wel tevreden over. Er waren nog wel wat puntjes die beter konden en die gingen in de tweede race ook wat beter.  Maar toen hadden we een hele slechte start. Uiteindelijk hebben we wel nog heel veel boten ingehaald, maar die race was niet best. Hopelijk wordt dat de aftrek van de week. We bekijken het race voor race en dag voor dag. Dan moet het goedkomen!”

Krachtig begin voor Bouwmeester

Voor de Laser Radial zeilsters begon de dag met uitstel op de kant, maar begin van de middag mochten de zeilsters het water op en werden er 2 races gevaren. Marit Bouwmeester kwam deze races als 12e en als 1e over de finishlijn, waardoor ze een 6e plek in het overall klassement inneemt.

Bouwmeester vertelt: “Er stond heel weinig wind, die aflandig was. De eerste race was heel moeilijk, met veel draaiingen en drukverschillen. Maar ik heb een goede wedstrijd gezeild en de goede beslissingen gemaakt. Alleen het resultaat was eigenlijk slechter dan het niveau van zeilen, maar doet niets af aan de manier waarop er gezeild is.

Voor de tweede race draaide de wind 180 graden en hadden we zeewind. Toen heb ik van begin tot eind geleid. Dat is fijn! Veel dingen die we deze winter geoefend hebben kwamen naar voren, dus dat is een bevestiging dat we met de goede dingen bezig zijn.”

Ook zeilster Daphne van der Vaart begint haar Sofia Cup sterk. Met een 7e en een 9e plek staat ze op een 8e plek overall.

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: