Kwalificatiestrijd krijgt vorm tijdens tweede wedstrijddag Prinses Sofia Cup

Prinses Sofia Cup

De Nederlandse zeilers die naar Palma gekomen zijn om hun eerste selectiewedstrijd om het Olympische ticket te varen (470-women en Finn) hebben op hun tweede wedstrijddag grotere gaten geslagen in het klassement. Met name in de Finn heeft een flinke verschuiving in het klassement plaatsgevonden. Bij de 470-women werd hard gezwoegd, maar werd door beide teams nog niet het beoogde niveau gezeild.  

Finn-zeiler Heiner loopt uit op Postma

De Nederlandse zeilers in de Finn begonnen hun week met een gelijk puntenaantal na dag 1, maar tijdens de tweede racedag hebben de mannen het klassement flink opgeschud. Nicholas Heiner vaart tot op heden een steady reeks en finishte zijn races van de dag als 5e en 3e. Voor Pieter-Jan Postma verliep de dag minder voortvarend. Hij haalde als 12e en 19e de eindstreep en zakt daarmee naar de 22e plek overall.

Postma vertelt: “Het was een taaie dag, niet goed genoeg. Er zit veel meer in. Om te beginnen met de start. Ik was iets te behouden vandaag en dat kan niet met dat lichte weer. Dan moet je er meteen bij zitten anders blijf je in het veld liggen. Ik moet dus agressiever starten en dat gaat morgen gebeuren. En verder gewoon de tanden op elkaar, niet te veel veranderen en gewoon gaan!”

Heiner blikt met vertrouwen en tevredenheid terug op zijn dag: “Twee goede wedstrijden gevaren vandaag. Weinig risico genomen en gewoon gedurende de wedstrijd bootjes weggetikt. Ik miste in het begin wat snelheid aan de wind, maar gelukkig hebben we dat wel opgelost en twee hele mooie wedstrijden neer kunnen zetten. We hadden wederom een lichte zeewind. Het zou lekker zijn om weer wat meer te gaan hangen, maar we nemen het gewoon dag per dag zoals we altijd doen. Ik sta er hartstikke goed voor!”

Stuivertje wisselen voor Nederlandse 470-zeilsters

De twee Nederlandse damesteams in de 470 kregen de tweede wedstrijddag met hun eigen uitdagingen te maken. Waar het ene team goed weet te starten, maar gedurende de race plekken verliest, heeft het andere team juist meer moeite met de starts. Mulder & Van Veen finishten hun races als 12e en 15e en staan met 47 punten op de 16e plek overall. Zegers & Berkhout kwamen als 35e en 19e over de eindstreep en staan met 54 punten op de 22e plek.

Zegers blikt kritisch terug op de tweede racedag van de Sofia Cup: “Wat een dag. Die eerste race zaten we er niet lekker in en bleven we gedurende de race plekken verliezen. De tweede race was wel iets beter. Heel goede start, maar we hebben ‘m net niet goed kunnen uitvaren. Maar dit is echt niet ons niveau. Het kan echt veel beter en daar gaan we ook voor. We streven allebei naar een plek op dat podium in Tokio. Dus we gaan gewoon verder. Kop omhoog. De week is nog lang!”

Mulder vertelt na de races: “Dit was een hele mooie Palma dag: mooie zeewind en een lekker zonnetje. Net als gisteren hadden we vandaag weer moeite met starten. Dan maak je het jezelf heel erg moeilijk, omdat je een grote vloot hebt en veel boten moet inhalen. Dat lukte gelukkig wel vrij aardig. Overall doen we heel veel dingen goed, maar het begin van de race moet wel echt beter. We moeten eigenlijk ietsjes meer met ballen varen. Het is heel erg duidelijk dat we daaraan moeten werken de komende dagen. Iets minder lief en minder netjes. Het mes op het dek en gaan.”  

Bouwmeester van 6 naar 5, Van der Vaart blijft op 8e plek

In de Laser Radial is een ijzersterke vloot van bijna 120 boten naar Palma gekomen. De gehele wereldtop is aanwezig. Op dag twee krijgen de zeilsters te maken met zo’n 10 knopen stabiele zeewind. Marit Bouwmeester voer een sterke eerste race, die ze als 2e finishte. Haar tweede race kwam ze door een positioneringsfout als 25e over de finishlijn. “

Bouwmeester: “Op zich heb ik wel goed gezeild vandaag. Eerste race was van hetzelfde niveau als gisteren. Alleen in de tweede race heb ik een fout gemaakt en die kostte veel. Te veel. Dat is behoorlijk jammer. Maar daar leren we van en die zullen we niet nog een keer maken. Vanaf morgen varen we in de gold fleet, dan begint het pas echt.”

Daphne van der Vaart zet deze Sofia Cup een steady reeks neer, ondanks het feit dat ze nog maar 3 weken geleden weer in haar boot stapte, na een flinke break van het zeilen. Ze finishte haar races van de tweede dag als 2e en als 13e en blijft daarmee, net als een dag eerder, op de 8e plaats overall.

Van der Vaart: “Ik heb heel lang niet gevaren, dus ik wist dan ook niet zo goed hoe ik ervoor stond en wat ik kon verwachten. Helemaal omdat ik nog geen ‘tijd’ had om alles weer te oefenen. Maar ik merk dat je de ervaring van het racen niet verleert. Het spelletje gaat goed. Mijn snelheid is hier en daar nog niet zo top. Dat is ook gewoon een kwestie van trainen. Maar ik vind het vooral ook weer heel erg leuk om weer te racen!”

Bij de mannen in de Laser Standard gooit zeiler Yuri Hummel hoge ogen. Hij staat na 2 dagen races, in een ijzersterke vloot met bijna 190 boten, op de 5e plek overall.

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: