Achtste plek voor 470-zeilsters Zegers & Berkhout na Wereldbeker Zeilen in Italië

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout

Op de laatste medalrace dag bij de World Cup in Genua hebben de Nederlandse zeilsters geen podiumplekken weten te bemachtigen. 470-zeilsters Afrodite Zegers & Lobke Berkhout moesten zich na een lastige medalrace tevreden stellen met een 8e plek overall. Laser Radial-zeilster Maxime Jonker eindigt haar World Cup op de 10e plek.

Zegers & Berkhout te gretig van start en verliezen medalrace

Vanuit een 4e plek overall ging het duo Zegers & Berkhout op zondag de medalrace in. Deze medalrace verliep voor de 470-dames niet zoals gehoopt. Het duo wilde te graag bij de pin end (de boeikant van de startlijn) staren, maar dat bleek niet de juiste beslissing:

“We waren te gretig. We hadden eigenlijk op tijd weg gemoeten, daar bij die pin end, en moeten erkennen dat we het niet zouden halen. We hadden van tevoren nog wel gezegd: als we het niet halen, dan moeten we er tussenuit, maar ja, dat doe je dan toch niet hè..”, vertelt Berkhout.

Het duo maakte een fout in het gevecht om de pin end en moest een strafrondje draaien. Het lukte de zeilsters niet de daarmee opgelopen achterstand in te halen. Zegers & Berkhout kwamen als laatste over de finish en eindigen de World Cup op de 8e plek.

Geen podiumplaats, maar toch een World Cup waar het duo positief op terugkijkt:

“We hebben een hele goede week gehad, zeker gezien de omstandigheden, dus we zijn eigenlijk wel heel tevreden. We moeten wel nog even werken aan die medalrace, want ook in Miami was die niet top, maar we zitten in elk geval bij de top tien. Dat is goed, maar we zijn hier samen aan begonnen om te winnen. Dus we moeten nu even terug, even rust pakken, de puntjes op de 'i' en dan focus op het Europees kampioenschap!”

Bij het EK in San Remo, niet al te ver van Genua vandaan, zal het duo de strijd aangaan met het andere Nederlandse 470-duo Mandy Mulder & Anneloes van Veen. Mulder en Van Veen kenden een aanzienlijk minder goede week in Genua en eindigden de World Cup op de 31e plek.

EINDKLASSEMENT 470-women

  1. Oliveira / Barbachan (BRA), 14 punten
  2. Wei / Gao (CHN), 45 punten
  3. Salle / Dubbini (ITA), 46 punten

8. Zegers / Berkhout (NED), 62 punten

31. Mulder / Van Veen (NED), 115 punten

Tiende plek voor Maxime Jonker

Jonker startte aan haar medalrace vanuit de 9e plek overall. Een podiumplek behoorde niet meer tot de mogelijkheden. Een 7e plaats was het hoogst haalbare, door een te groot puntenverschil met de top 6. Jonker finishte haar medalrace als 9e nadat ze een gele vlag (penalty) kreeg, en eindigt 10e.

Jonker blikt terug op een pittige, maar vooral ook leerzame week:

“Een medalrace is altijd leuk. Het liefst sta ik iets meer richting het podium voordat ik de medalrace in ga, maar het was een moeilijk weekje, tricky racing. Vandaag kreeg ik weer een gele vlag dus dat schoot niet bepaald op. Al met al wel een heel leerzame World Cup met deze omstandigheden, alleen jammer dat we zo weinig wedstrijden hebben kunnen varen. Nu lekker een weekje naar huis, dan trainen in Porto ter voorbereiding op het EK en dan nog het EK zelf. Daar gaan we vlammen!”

EINDKLASSEMENT Laser Radial

  1. Anne-Marie Rindom (DEN), 19 punten
  2. Dongshuang Zhang (CHN), 22 punten
  3. Maud Jayet (SUI), 26 punten

10. Maxime Jonker (NED), 61 punten

19. Daphne van der Vaart (NED), 62 punten

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Comments

Voor u geselecteerd: