Zeilers weerbericht weekend 27-28 april 2019

Weerkaart vrijdag 26 april 2019

Het weekend wordt wisselvallig en fris. Een uitdiepende depressiekern passeert zaterdag onze kust en brengt een sterk windveld met zicht mee. Langs de noordelijke zijde van het Azorenhoog wordt er gestoorde oceaanlucht naar West-Europa gestuurd. Vanavond vrijdag 26 april 2019 passeert een verzwakkende occlusie maar na middernacht staat een actieve frontale depressie op het menu. Dit systeem blijft ook morgen zaterdag 27 april ’19 en zondag 28 april ’19 nog boven onze regio slenteren. Maandag 29 april ’19 breidt een hogedrukcel zich langzaamaan uit naar onze kust waardoor de onstabiliteit geleidelijk afneemt.

Zaterdag 27 april wordt een zeer wisselvallige dag met zwaarbewolkte perioden en fikse buien met eventueel onweer. Tussenin komt af en toe de zon tevoorschijn. Matig zicht tijdens de buien. Maxima rond 11-12 °C. Minima rond 8-9 °C.

Wind op zee: Harde wind (22-27 kt) uit ZW, ruimend naar W en tijdelijk toenemend tot krachtig à hard (30-36 kt).  Golven rond 2.0 m, toenemend tot 2.7 m.

Wind aan de kust: Krachtige wind (28-33 kt) uit ZW, ruimend naar W en tijdelijk toenemend tot hard à stormachtig (25-30 kt).  Golven rond 1.5 m, toenemend tot 2.2 m.

Rukwinden: Tot 47 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is zeer onstabiel.

Weerkaart zaterdag 27 april 2019

Zondag 28 april is het wisselend bewolkt met nog steeds enkele buien en nog kans op onweer. Geleidelijk verbreden de opklaringen en neemt de intensiteit van de buien af. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 12 °C. Minima rond 8 °C.

Wind op zee: Krachtige wind (28-33 kt) uit WNW, ruimend naar N en afnemend tot matig (11-16 kt).  Golven rond 2.0 m, afnemend tot 1.5 m.

Wind aan de kust: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit WNW, ruimend naar N en afnemend tot matig (7-10 kt).  Golven rond 1.5 m, afnemend tot 1.0 m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is zeer onstabiel, maar de onstabiliteit neemt in de loop van de dag af.

Weerkaart zondag 28 april 2019

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Comments

Voor u geselecteerd: