Geen punten voor Pieter-Jan Postma in Palma in eerste strijd om Olympisch ticket

Pieter-Jan Postma

Op de vierde racedag van de Prinses Sofia Cup waait er een flinke wind door de baai van Palma. Met een shifty wind, uiteenlopend van 6 tot 26 knopen, kunnen de wedstrijden geheel volgens schema van start. Voor Finn-mannen Nicholas Heiner en Pieter-Jan Postma blijkt het een belangrijke dag.

Postma krijgt in race 7 een diskwalificatie achter zijn naam na een incident op het water met Heiner. Postma vaart daarna een mindere 8e race, waardoor het voor hem onmogelijk is om nog in de top tien te eindigen. Dat betekent dat hij zijn eerste selectie-evenement (uit twee te varen events) zonder punten huiswaarts gaat.

Geen medalrace voor Postma, Heiner naar 6e plek

Met flinke wind is het hard werken voor de mannen in de Finn. Postma moet, met reeds een flinke achterstand op zijn concurrent Heiner, risico nemen om in het klassement te kunnen klimmen. Maar tijdens de eerste race vindt een incident plaats op het water tussen Heiner en Postma, waarna Heiner besluit een protest in te dienen. Heiner wordt in zijn gelijk gesteld door de jury en Postma krijgt een diskwalificatie op het scorebord bijgeschreven voor race 7. Zijn laatste race van de dag, race 8, finisht Postma als 28e. Hiermee komt de Fries op de 28e plek overall met een totaal van 115 punten, en is zijn kans op een plek in de medalrace verkeken.

Heiner vaart een 11 en een 10 en staat met 52 punten op de 6e plek overall. Aan de Noord-Hollander de taak om, met nog 2 races te gaan tot de medalrace, zijn plek in de top tien verder te verstevigen.

Postma: “Ik ben een beetje shaked en moet alles nog wel even laten bezinken. Ik blijf heel dankbaar dat ik hier ben, maar ik baal dat er nog niet uitkomt wat erin zit. Het is en blijft natuurlijk een mooie strijd, maar het is ontzettend jammer dat ik het nu nog niet heb kunnen laten zien.”

Heiner na zijn races: “Vandaag was een lastige dag met dito omstandigheden. Beetje hangen, beetje beuken door de harde wind. Eerste wedstrijd ging redelijk goed. Maar PJ en ik hadden op het water een klein incident bij het tweede voordewindse rak. En daar besloot ik het minste risico te nemen en twee rondjes te draaien. Daardoor verloor ik enkele boten. Dit heeft mij doen besluiten een protest in te dienen.”

Heiner kijkt vooruit: “Ik wil nog wel een stapje omhoog morgen. Ik heb gisteren een aftrek gevaren, waardoor ik weet dat ik geen fouten meer mag maken in de laatste 2 wedstrijden. Maar een beetje druk is niet erg natuurlijk”.

470-dames aan de bak voor plek in medalrace
De Nederlandse 470-dames maken het spannend in Palma. Mulder en Van Veen finishten hun races als 24e en 7e en komen met 104 punten op de 13 plek overall te staan. Met nog 2 races te gaan tot aan de medalrace zullen de dames alles op alles moeten zetten om nog een plek in de top 10 te bemachtigen:

“De eerste race ging niet helemaal goed en hebben we niet echt op ons kunnen gepresteerd. Toen hebben we gelukkig toch wel de knop om weten te zetten om er vervolgens weer een goede tweede pot van te maken.” Het duo kijkt met vertrouwen naar vrijdag: “Onze leercurve is heel stijl. De aansluiting bij de top tien is wel wat groot geworden. We zijn dichtbij, maar we zijn er ook nog net niet. We moeten ons dag tot dag steeds verbeteren, maar we gaan de goede kant op!”

Afrodite Zegers & Lobke Berkhout voegden een 21 en een 9 aan hun scorebord toe. Met 115 punten staat het duo nu 16e: “We varen nog steeds niet zoals we willen varen. Daar kunnen we veel van leren. Eerst analyseren hoe het komt, en dan kijken hoe het beter kan. Ik denk dat we absoluut beter kunnen!”

Drie Nederlandse Laser Radial zeilsters in top 10

In de Laser Radial gooiden de Nederlandse zeilsters hoge ogen. Marit Bouwmeester en Daphne van der Vaart deden het gehele evenement al overtuigend mee in de top van het klassement. Maar ook Maxime Jonker liet op de vierde racedag even goed van zich horen. Zij finishte haar beide races als 1e, waardoor ze met 65 punten klimt naar de 6e plek in het klassement: “In het begin van de week was het nog wat slordig en heel erg zoeken naar wat scherpheid. Sommige dingen gingen heel goed, waar andere dingen echt nog even wat aandacht nodig hebben. Maar vandaag was ik on fire, zoals ik dat vorig jaar tijdens sommige events ook was. Dingen vielen op z’n plek. Dat voelt super lekker!”

Ook Marit Bouwmeester klimt verder in het overall klassement. Zij kwam haar races als 7e en 12e over de eindstreep en staat met 48 punten op de 2e plek: “Vandaag ging het eigenlijk heel erg goed, maar de resultaten vielen wel een beetje tegen. We zaten heel dicht aan de kust en de wind kwam van alle kanten. Ik sloeg zelfs bijna om naar loef, zo extreem waren de windshifts. We zijn echt met de goede dingen bezig. Vooral met sneller zijn en ik voel wel dat ik nu snelheid over heb, dus dat is wel een heel goed gevoel.”

Van der Vaart finishte haar races van de dag als 12e en 18e en staat met een totaal van 63 punten op de 5e plaats.

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: