Zilver voor zeilster Bouwmeester in Palma, Heiner pakt flinke voorsprong in nationale selectie

Marit Bouwmeester

Een stormachtige medalrace dag bij de Prinses Sofia Cup voor de Nederlandse zeilers. Met harde wind en hoge golven werden de races van de top-10 zeilers per klasse gevaren. Voor TeamNL Zeilen actie in twee klassen: Nicholas Heiner in de Finn en drie Nederlandse zeilsters in de Laser Radial.

Heiner finishte zijn medalrace als 5e en eindigt de Sofia Cup daarmee op de 5e plek overall. Bouwmeester en Jonker verzorgden een een-tweetje tijdens de medalrace. Bouwmeester pakt het zilver, Jonker eindigt 8e en Van der Vaart 10e.

Heiner pakt 6 punten voorsprong in nationale selectie

Finn-zeiler Nicholas Heiner ging zijn medalrace in vanuit de 5e plek in het overall klassement. Hij kon hooguit 1 plek klimmen, maar kon als het tegen zou zitten, ook nog naar een 10e plek zakken. Om zijn voorsprong in de nationale selecties zo groot mogelijk te maken was het voor Heiner dus zaak ook zo hoog mogelijk te eindigen.

Zijn opponent in de selecties, Pieter-Jan Postma, sloot het evenement een dag eerder af op de 20e plek, waardoor hij zonder punten voor de selectie huiswaarts ging.
Heiner kwam zijn medalrace als 5e over de finish en eindigt daarmee op de 5e plek overall. Hij pakt daarmee 6 punten voorsprong op Postma in de nationale selectie. Half mei zal tijdens het EK Finn-zeilen in Athene de tweede en laatste selectiestrijd om het Olympische ticket plaatsvinden in de Finn-klasse.

Tevreden komt Heiner van het water: “Een goed begin is het halve werk! We hebben 6 punten nu, richting de EK. Maar we sluiten deze Sofia Cup af met een beetje een dubbel gevoel. Het is natuurlijk goed dat we zoveel punten hebben. Dat hadden we van tevoren niet verwacht, maar we hadden graag om het podium willen vechten, net als afgelopen jaren hier. Maar wel waanzinnig mooi zeilen met deze condities. Mooie afsluiter van de week!"

EINDKLASSEMENT Finn

  1. Andrew Maloney, NZL, 41 punten
  2. Giles Scott, GBR, 43 punten
  3. Josh Junior, NZL, 68 punten

5. Nicholas Heiner, NED, 85 punten

Zilver voor Marit Bouwmeester in Laser Radial

Bij de Laser Radial konden de Nederlandse zeilsters niet wachten het water op te gaan. Met zo’n 16 tot 24 knopen wind en flinke golven konden de dames laten zien wat ze in huis hadden. En dat ging ze goed af. Marit Bouwmeester en Maxime Jonker voeren ijzersterk en finishten hun races als 1e en 2e. Daphne van der Vaart kwam de medalrace als 8e over de eindstreep. Bouwmeester pakt daarmee het zilver, net achter de Deense Anne-Marie Rindom. Jonker eindigt 8e, Van der Vaart 10e.

Marit Bouwmeester blikt tevreden terug op de week: “Iedereen was aanwezig hier in Palma, dus we hebben een week lang goed kunnen racen. We hebben hard getraind deze winter en sommige dingen moeten nog een beetje samenvallen. Dat resulteerde soms in wat hogere scores. Maar over het algemeen ben ik blij met die tweede plek. En zeker om de laatste race af te sluiten als 1 en 2, samen met Maxime. Zo’n dag als vandaag is echt een grote speeltuin voor ons!”

Ook Jonker was blij met haar race en de omstandigheden: “Ik was lekker aan het beuken, had veel adrenaline, maar dat zat voor het mooie racen een beetje in de weg. Het verdiende niet de schoonheidsprijs, maar met hard werken kom je dus een heel eind! Ik heb met Marit deze winter veel met harde wind getraind, dus het is cool om samen vooraan te varen in de medalrace en 1 en 2 te finishen.”

EINDKLASSEMENT Laser Radial

  1. Anne-Marie Rindom, DEN, 75 punten
  2. Marit Bouwmeester, NED, 79 punten
  3. Erika Reineke, USA, 85 punten

8. Maxime Jonker, NED, 120 punten
10. Daphne van der Vaart, NED, 131 punten

Voor een overzicht van alle resultaten: https://www.trofeoprincesasofia.org/en/default/races/race-resultsall

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: