470-zeilsters Zegers & Berkhout profiteren van stormachtige omstandigheden voor de nationale selectie

Afrodite Zegers & Lobke Berkhout

Nadat de Nederlandse zeilsters het drie dagen op rij met weinig wind moesten doen, sloeg het weer op zondag 12 mei flink om bij het EK 470 zeilen aan de kust van San Remo. Met harde wind en flinke golven werden twee races gevaren door de dames-vloot.

Voor Afrodite Zegers & Lobke Berkhout wederom een goede dag. Zij behouden hun 4e plek, maar breiden het puntenverschil met Mandy Mulder en Anneloes van Veen verder uit. Zegers & Berkhout behouden hun 4e plek, met 27 punten. Mulder en Van Veen staan na de vierde racedag op de 13e plek met 64 punten.

Na kort uitstel konden de 470-dames aan het begin van de middag al hun eerste race van de dag varen. Een race met zo’n 20 knopen wind die Berkhout & Zegers als 9e finishten en Mulder en Van Veen als 17e. Na deze race draaide de wind aanzienlijk en nam niet veel later ook verder toe. De zeilers werden onder stormachtige omstandigheden terug naar de kant gestuurd om aan het eind van de middag, toen de wind weer iets rustiger leek, weer terug te keren naar de race course voor nog een laatste race van de dag. Deze race kwamen Zegers & Van Veen als 8e over de eindstreep en Mulder en Van Veen als 10e.

Interessant evenement met dito omstandigheden

De zeilsters Zegers & Berkhout blikken terug op een bijzondere dag: “Dag vier van het EK, maar nog maar zes races gevaren. Het is een interessant evenement met hele bijzondere omstandigheden. Maar we gingen wel steady. Beide races bij de top 10 kunnen varen, ondanks een aanvaring met een andere boot tijdens de eerste race, wat niet onze fout was, maar waardoor we wel schade aan onze boot hebben opgelopen. Maar voor ons was het de eerste keer dat we met zoveel wind samen hebben gevaren. Dus ben echt heel blij dat we twee goede races hebben kunnen aftikken onder zulke moeilijke omstandigheden.”

Ook voor de nationale selectie zijn de dames positief gezind:

“We staan nu op een hele mooie 4e plek, dus dat levert ons veel punten op voor de selectie. We verkeren in een gunstige positie, maar we moeten gewoon keihard blijven varen en een zo goed mogelijk resultaat neerzetten. Dan houden we het in eigen hand.”

“Compleet nieuwe ervaring en daar hebben we het beste van gemaakt”

Ook Mulder en Van Veen blikken naar tevredenheid terug op hun wedstrijddag:

“Het was een heftig dagje met deze omstandigheden! We hebben in de winter geprobeerd ons zo goed mogelijk op alles voor te bereiden, maar dit was wel iets waar we ons niet echt op kónden voorbereiden. Denk dat we het vandaag zo goed mogelijk hebben aangepakt en naar omstandigheden best wel goed hebben gedaan. Dit was voor ons als team een compleet nieuwe ervaring en daar hebben we het beste van gemaakt”. Om de selectie nog in hun voordeel om te kunnen keren, zullen de dames alles op alles moeten zetten: “We weten dat we er niet supergoed voor staan, maar het blijft zeilen en met zeilen kan alles gebeuren. Dus we gaan gewoon van het positieve uit en dan zien we het morgen!”

Klassement na dag 4

  1. Mills/Mcintyre - GBR - 13 punten
  2. Lecointre / Retornaz - FRA - 18 punten
  3. Mas Depares / Cantero Reina  - ESP - 24 punten
  4. Zegers / Berkhout - NED - 27 punten
  5. Skrzypulec / Ogar - POL - 30 punten

  13. Mulder / Van Veen - NED - 64 punten 

Let op: dit betreft de stand in het open klassement.

T/m maandag 13 mei varen de 470-zeilsters fleetraces. Op dinsdag 14 mei staat de afsluitende medalrace met de top 10 gepland.

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: