470-zeilsters Zegers & Berkhout winnen interne selectie Watersportverbond

Mandy Mulder en Anneloes van Veen

De Nederlandse 470-dames hebben hun nationale selectie een dag vóór de medalrace van het Europees kampioenschap al afgerond. Er kon op maandag 13 mei niet meer gezeild worden door te veel wind. Mandy Mulder en Anneloes van Veen misten hierdoor een laatste kans om nog te knokken voor een plek in de medalrace; een vereiste om punten te kunnen pakken in de selectie-strijd.

Zegers en Berkhout staan momenteel 4de en varen zaterdag wel de medalrace, wat de dames gegarandeerd selectiepunten oplevert. Het duo wint hiermee de interne selectie van het Watersportverbond.

Na een lange dag wachten op de kant kwam om 18u het beslissende eindsein: geen races meer voor de 470-zeilsters in San Remo op dag 5 van het EK 470-zeilen. Voor Zegers & Berkhout een verlossende call: zij winnen hiermee definitief de interne selectie van het Watersportverbond.

Er valt een grote last van de schouders van beide dames: “Dit voelt gewoon fantastisch. We zijn echt een rollercoaster doorgegaan sinds november. We hebben vanalles meegemaakt samen. Ups en downs, maar we staan er op het moment dat we er moeten staan. Heel trots! Het was alles of niets, maar we hebben steady races gevaren deze week. Alles in de top tien dus we hebben het zelf afgedwongen hier.”

Zegers en Berkhout zijn met het aftikken van de interne selectie nog niet verzekerd van het Olympische ticket. Hiervoor moet ook nog aan de eisen van NOC*NSF en World Sailing worden voldaan. Als het team aan de NOC*NSF-eisen heeft voldaan en het land kwalificeert, wordt het door het Watersportverbond voorgedragen aan NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in de 470-klasse: “Nu moet dus eerst onze container worden ingepakt en onze boot naar Japan. Daar kunnen we ons land kwalificeren, bij het WK, dus dat is nog een hele belangrijke stap die we moeten nemen. Daarnaast moeten we ons nog nomineren voor NOC*NSF. Dat kan morgen al als we top 3 varen.”

Het duo durft met het aftikken van de interne selectie de toekomstplannen richting Tokio 2020 verder vorm te geven: “Het was voor ons echt nog even oogkleppen op tot aan morgen. 14 mei stond in onze agenda en daarna kunnen we nieuwe plannen maken. We gaan in elk geval veel wedstrijden varen, materiaal verzamelen en dan een zo goed mogelijke weg uitstippelen om voor een medaille te gaan volgend jaar in Tokio.“

Op dinsdag 14 mei varen de dames hun medalrace van het EK, met nog kans op de Europese titel. De medalrace voor de 470-women staat gepland vanaf 11u.

Klassement na dag 5

  1. Mills/Mcintyre - GBR - 13 punten
  2. Lecointre / Retornaz - FRA - 18 punten
  3. Mas Depares / Cantero Reina  - ESP - 24 punten
  4. Zegers / Berkhout - NED - 24,4 punten
  5. Skrzypulec / Ogar - POL - 30 punten

 13. Mulder / Van Veen - NED - 64 punten

Let op: dit betreft de stand in het open klassement.

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Comments

Voor u geselecteerd: