Finn-zeiler Nicholas Heiner dicht bij winst nationale selectie

Nicholas Heiner

Bij het EK Finn-zeilen is Nicholas Heiner een aanzienlijke stap dichterbij het aftikken van de nationale selectie. In de strijd om het Olympisch startbewijs heeft de zeiler een aanzienlijk puntenverschil met zijn concurrent Pieter-Jan Postma op het scorebord achtergelaten.

Heiner klimt naar de 5e plek overall met een totaal van 81 punten. Postma zakt verder weg in het klassement, naar een 18e plek met 138 punten. Met nog 1 fleetrace-dag te gaan tot de medalrace komt het Olympisch ticket voor Heiner wel heel dichtbij.

"Ik wil gewoon racen en het podium halen"

Op de vierde dag van het EK Finn-zeilen konden er 3 races gevaren worden. Heiner kwam zijn races als 10e, 6e en 19e over de eindstreep en stijgt daarmee naar de 5e plaats in het overall klassement: “Het was een lastig en fysiek dagje!”, vertelt de zeiler uit Enkhuizen. “We begonnen met hele mooie wind en mochten weer lekker beuken. Alleen de laatste race werd een beetje funky. De wind ging er helemaal uit en er kwamen ook grote winddraaiingen, dus het veld ging behoorlijk op z’n kop. Dat was niet mijn beste race.

Voor de nationale selectie doen we tot zover goede zaken, maar morgen is er nog een dag en als het goed is nog 3 wedstrijden te gaan. Natuurlijk houden PJ en ik elkaar zo nu en dan wel in de gaten, maar ik wil vooral gewoon racen en gewoon het podium halen. Als dat gebeurt dan zit ik sowieso safe. Een podiumplek wordt nu alleen wel lastig met die zwarte vlag (te vroege start, red.) van gisteren, maar als we kunnen vechten om de medailles in de medalrace, dan zou dat mooi zijn.”

"Ik had een kans, die heb ik niet gegrepen"

Postma voer een 30e, 7e en 48e plek en ziet zijn kansen voor de selectie reëel in: “Vandaag liep het niet. Ik had heel graag een goede dag gehad, maar ik heb niet goed gevaren vandaag. Het is gewoon een hartstikke hoog level hier en iedereen is aanwezig, maar ik kom tekort.

Het is ook de nationale selectie en je weet dat er veel in het vat zit, maar het lukt dan niet. Dat is taai. Maar we moeten reëel blijven. Er mag er maar 1 naar de Olympische Spelen. En op dit ogenblik, het is niet officieel, maar even reëel gezien, dat wordt ‘m waarschijnlijk niet meer voor mij. Nic (Nicholas, red.) is een topvent, het is goed als hij naar Spelen gaat. Ik had een kans, die heb ik niet gegrepen.

We zitten natuurlijk nog in het event, ik wil die medalrace halen, alles eruit halen morgen, dus vanavond opladen voor morgen en er alsnog een mooi evenement van proberen te maken!”

T/m vrijdag 17 mei varen de Finn-zeilers hun fleetraces. Op zaterdag 18 mei staat de afsluitende medalrace met de top 10 gepland.

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: