Ruim 500 zeilers aan de start van United 4 Sailing in Workum

United 4 Sailing

Ruim 500 zeilers verdeeld over zo'n 400 boten maken zich klaar voor de United 4 Sailing in Workum. Op zaterdag 18 en zondag 19 mei 2019 wordt het tweede evenement van het seizoen gevaren. Na een stormachtige eerste editie in Muiderzand staan de zeilers op scherp.

Dit weekend zullen de eerste grote slagen naar de overall uitslagen gedaan worden. De weersvoorspellingen zien er in ieder geval alvast beter uit vergeleken met de eerste editie dit jaar.

Het water in Workum is bekend voor een groot deel van de deelnemers. Al jaren wordt de United 4 hier gevaren, en ook de jaarlijkse Dutch Youth Regatta vindt plaats in Workum. Dit weekend staan 8 tot 10 races gepland, een planning die past binnen de huidige weersvoorspellingen.

Twee weken geleden is er in Muiderzand gevaren met stormachtige wind, hier waren de meer ervaren en zwaardere zeilers in het voordeel. Komend weekend lijkt het gemiddelde te liggen op 6 knopen wind, met uitschieters naar 10. De kans voor lichtere zeilers om zich naar boven te zeilen in de overall uitslagen.

Negen deelnemende klassen

Zaterdag 18 mei starten de volgende klassen: 29er, Cadet, Laser 4.7, Laser Radial, Laser Standard, Nacra 15, Optimist, RS Feva en de Splash Blue. De Optimisten varen in het grootste veld met maar liefst 161 ingeschreven boten. De Belgische Brecht Zwaenepoel eindigde in Muiderzand op een eerste plaats overall, in Workum is hij ook weer aanwezig om deze plaats te verdedigen. De Nederlandse William Zielinksi staat momenteel op een tweede plaats overall, met slechts twee punten verschil.

Optimist zeilers maken zich klaar in Muiderzand

Optimist zeilers maken zich klaar in Muiderzand

Ook de Splash zeilers komen in grote getale naar Workum, 76 inschrijvingen staan momenteel op de teller. Hier voert Timme Staal voorlopig het tussenklassement aan. Hij heeft al een flink gat weten te maken: Anna Scheffer, zij staat met zeven punten verschil op de tweede plek. Met nog eens negen punten verschil volgt Idsert Kuperus op een derde plek. 

Deze tweede editie van de United 4 Sailing is voor de zeilers die meedoen voor de overall uitslagen een belangrijke. Hier kunnen slagen gemaakt worden, gaten worden vergroot of juist verkleind.

Foto's: Jasper van Staveren

Auteur:

  • Anke Haadsma

    Anke Haadsma is een geboren en getogen zeilster. Als klein meisje werd ze door haar ouders in de zeilboot gezet en is hier nooit meer uitgekomen. Na haar studie journalistiek koos ze voor een carrière in de watersport. Nu zie je haar regelmatig langs de waterlijn als communicatie en pr medewerker op zeilevenementen. Voor Clubracer levert ze zeilverhalen, interviews en verslagen van zeilevenementen af.

Voor u geselecteerd: