Zeilers weerbericht weekend 18-19 mei 2019

Weerkaart vrijdag 17 mei 2019

De aangevoerde lucht wordt dit weekend eindelijk zachter maar onstabiel. Het hoog dat de voorbije week ons weer gunstige bepaalde trekt langzaam weg en maakt de weg vrij voor een lagedrukgebied dat zich vanuit het zuiden in onze nabijheid installeert.  

Vandaag vrijdag 17 mei 2019 wordt ons weer bepaald door een zwakke storing die vanuit het oosten over onze kust wordt geduwd. De daar bijhorende depressie vestigt zich over Centraal-Europa met de kern in de buurt van de grens tussen Duitsland en Polen. Langs de westelijke flank van dit druksysteem wordt er zachte maar potentieel onstabiele lucht vanuit de noordelijke sector over onze regio geduwd.

Zaterdag 18 mei wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Een bui is mogelijk maar deze vallen voornamelijk over het binnenland. Matig tot slecht zicht, later matig zicht. Maxima rond 15 °C. Minima rond 10 °C.

Wind op zee: Zwakke wind (3-5 kt) uit veranderlijke richting, draaiend naar NNO en toenemend naar matig (7-11 kt) na de middag.  Golven rond 0.4 m, toenemend tot 0.7 m.

Wind aan de kust: Zwakke wind (3-5 kt) uit veranderlijke richting, draaiend naar N-NNW en toenemend naar matig (7-11 kt) na de middag.  Golven rond 0.3 m, toenemend tot 0.4 m.

Rukwinden: Niet van toepassing.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zaterdag 18 mei 2019

Zondag 19 mei zwaarbewolkte perioden met kans op buien, mogelijk met onweer maar opnieuw is de kans op deze buien het grootst over het binnenland. Matig tot slecht slecht, later goed zicht. Maxima rond 15 °C. Minima rond 11°C.

Wind op zee: Matige wind (11-16 kt) uit N. Golven rond 0.7 m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit N, toenemend tot matig (10-15 kt). Golven rond 0.5 m, toenemend tot 0.6 m.

Rukwinden: Tot 21 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zondag 19 mei 2019

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: