Europees brons voor Finn-zeiler Nicholas Heiner

Nicholas Heiner

Nederlandse Finn-zeiler Nicholas Heiner heeft bij het EK Finn-zeilen het Europese brons bemachtigd. In het open klassement was een vierde plek het hoogst haalbare, voorafgaand aan de medalrace, maar in het Europese klassement maakte hij nog kans op het brons.

Hiervoor moest hij met name de Turkse Alican Kaynar niet te ver voor zich uit laten varen. Hoewel Kaynar toch aan Heiner wist te ontsnappen en de medalrace als 3e finishte, en Heiner als 8e, eindigt de Nederlandse zeiler met precies genoeg punten voor een Europese podiumplaats. Heiner eindigt zijn EK 3e in het Europese klassement, en 5e in het open klassement. Een dag eerder won hij ook al de interne Selectie van het Watersportverbond en verzekerde zich daarmee van een Olympisch ticket voor de Spelen van 2020.

Europees brons voor Heiner na spannende medalrace

Heiner maakte het tijdens de laatste en beslissende medalrace toch nog spannend, ondanks een behoorlijke marge met de Turkse Alican Kaynar (voorafgaand aan de race): “Ik had een mooie start bij medalrace, maar ik miste snelheid door een verkeerde setup. Ik kwam niet zo lekker mee en maakte ook nog een inschattingsfout waardoor ik twee penalties (strafrondjes, red.) moest draaien. Daarna was het lastig om nog in te halen en werd het toch nog spannend of ik het podium zou halen. Maar gelukkig was het net genoeg. Dat ik nu de derde Europese boot ben, is natuurlijk top, een podiumplaats, maar ik wil graag van iedereen winnen, niet alleen van Europa. Dus het was wel even slikken dat we niet op het podium staan in het open klassement.

Maar ik kwam hier met twee doelstellingen: de eerste is gelukt, dat olympische ticket binnenslepen. Daarnaast had ik hier ook graag willen winnen, maar Giles (Scott, red.) was oppermachtig en heeft ‘t zeker verdiend.”

Postma sluit EK af met winst

Pieter-Jan Postma sloot, hoewel hij de medalrace niet meer mocht varen, zijn EK af in stijl. De finale race (laatste race van het EK met de overgebleven Finn-zeilers die buiten de top tien vielen) pakt Postma de winst. Hij eindigt zijn EK op de 15 plek in het (open) eindklassement. 

Eindklassement EK Finn (Europees klassement)

1. Giles Scott - GBR - 48 pnt
2. Zsombor Berecz - HUN - 61 pnt
3. Nicholas Heiner - NED - 97 pnt
4. Alican Kaynar - TUR - 98 pnt
5. Anders Pedersen - NOR - 112 pnt

Eindklassement EK Finn (Open klassement)

1. Giles Scott - GBR - 48 pnt
2. Andy Maloney - NZL - 52 pnt
3. Zsombor Berecz - HUN - 61 pnt
4. Focundo Olezza - ARG - 84 pnt
5. Nicholas Heiner - NED - 97 pnt

15. Pieter-Jan Postma - NED - 139 pnt

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: