Marit Bouwmeester naar EK Laser Radial op onbekend terrein

Marit Bouwmeester

De Nederlandse Laser Radial zeilsters maken zich op voor het EK Laser Radial, dat van 20 t/m 25 mei gevaren wordt in Porto (POR). Verschillende Nederlandse zeilsters vertrokken naar Palma waaronder uiteraard regerend Europees kampioene Marit Bouwmeester. Maar ook Maxime Jonker en Daphne van der Vaart komen in actie op het water van Porto om de strijden om de Europese titel.

Bouwmeester begint haar EK met een andere voorbereiding dan anders: “Ondanks dat dit een prestatie evenement is, hebben we niet de ultieme voorbereiding gedaan. Dit is een bewuste keuze geweest. Zowel Roelof (Bouwmeester, coach van Marit, red.) als ik zijn nog nooit in Porto geweest. Hiermee creëren we een situatie waarbij we moeten presteren in onbekende en onzekere omstandigheden, ter voorbereiding op de Spelen van volgend jaar.

Voor Tokio bereiden we ons uiteraard tot in de puntjes voor en dat betekent ook rekening houden met een (weer)scenario dat je nog nooit eerder gezien hebt. Dit gaan we op het EK meemaken, maar ook later in het jaar tijdens het WK. Dat WK is op een plek in Japan waar we nog nooit eerder zijn geweest. “

Wel voorbereid, maar net even anders: Bouwmeester vraagt hulp van meteoroloog

“Dit EK is voor ons wel een belangrijk evenement. We willen hier heel graag goed presteren en daar gaan we alles voor doen wat nodig is. Ondanks dat we nog nooit in Porto zijn geweest hebben we ons uiteraard wel voorbereid. Tijdens een uitgebreide sessie met een meteoroloog hebben we de mogelijke windrichtingen en de bijbehorende effecten uitgebreid besproken. Aan ons nu de taak om deze theorie in de praktijk toe te gaan passen.”

Jonker en Van der Vaart klaar voor harde wind en hoge golven

Door een koude golfstroom is het water opvallend koud en worden er relatief hoge golven verwacht in Porto. Maxime Jonker heeft wel al wat uren op het water van Porto doorgebracht: “Ik heb vorige week getraind in Porto. Toen hadden we grote golven en de helft van de week veel wind en de andere helft licht. Ik verwacht dat het van alles wat gaat worden, maar dat er zeker wat van die dagen met hardere wind voorbij komen!

Ik heb er veel zin in en wil zoals altijd graag presteren. De snelheid zit goed en heb dit jaar weer nuttige dingen geleerd. Die neem ik mee naar Porto om hier een mooie prestatie neer te zetten.”

Daphne van der Vaart, die ondanks wat minder recente trainingsuren fit aan de start verschijnt, kijkt uit naar de omstandigheden die Porto te bieden heeft: “Ik zeil weer sinds begin maart. Dus ik ben precies 2 maanden bezig nu. Elke dag heb ik zo efficiënt mogelijk besteed, maar ik heb deze winter minder hard kunnen trainen dan ik had gewild in verband met mijn studie. Desondanks sta ik er nu weer verrassend goed voor. Wat betreft mijn fysiek zit ik alweer op mijn oude niveau, dus daar ben ik super blij mee.

Vorige week hebben we hier een trainingsstage gehad met Maxime en als extra coach Rutger van Schaardenburg. Het lijkt hier wel veel op Scheveningen; grote golven en swell. Met veel wind super vet, met weinig wind mega uitdagend, omdat je zeil alle kanten op vliegt. Wel heel leuk! Dit EK is niet mijn belangrijkste evenement. Dat is het WK half juli, maar ik wil natuurlijk wel gewoon goed zeilen en als ik mijn niveau haal dan moet er iets moois uitkomen!”

EK Laser / Laser Radial
In de Laser Radial-klasse doen ook Mirthe Akkerman en Sara Bos mee. Bij de Laser Standard varen verschillende Nederlandse mannen mee, waaronder Niels Broekhuizen en Yuri Hummel.

Bij de Europese Kampioenschappen in Porto worden 6 dagen lang 2 races per dag gevaren. De laatste dag zal er geen medalrace zijn.

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: