Internationale topzeilers aan elkaar gewaagd op Medemblik Regatta Nautiek Festival

Femke van den Berg & Elise de Ruyter

De eerste dag van de Medemblik Regatta Nautiek Festival gaat goed van start. Bijna alle klassen varen de geplande wedstrijden, alleen de Hansa klasse wordt binnen gehouden wegens teveel wind. De RS:X surfers komen tevreden het water af, hun wedstrijden verliepen soepel en snel.

Na de officiële opening maandagavond op het Regatta Center Medemblik, is de Medemblik Regatta Nautiek Festival op dinsdagochtend om 9.00 uur gestart met het eerste onderdeel. Joset Fit, wethouder sport van de gemeente Medemblik, opende de Optimist on Tour in de Oosterhaven. Op de eerste dag maakten al 160 kinderen kennis met de watersport. Nog tot en met zaterdag kunnen kinderen leren zeilen in een Optimist.

Op het Regatta Centrum is de hele ochtend reuring geweest met zeilers die zich klaar maken voor de wedstrijden. Het waait lekker, een beetje fris, maar de zeilers hebben er allemaal zin in. RS:X surfster Giorgia Speciale (ITA): “Voor mij wordt dit een mooie week om ervaring op te doen, ik hoop op wat lichter weer de rest van de week aangezien ik vrij klein ben.” Erg licht weer is het niet de eerste dag, er staat voldoende wind om 3 snelle wedstrijden te varen.

Jongere jongens komen goed mee bij RS:X heren

Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe staan na de eerste dag varen met een gelijk aantal punten op plek 1 en 2. Badloe wint de laatste race en staat hiermee automatisch ook op de eerste plek: “Het was vandaag lekker varen, goede wind en een mooie strijd op het water.” Die strijd vocht hij voornamelijk uit met zijn trainingsmaatje, hoewel ze beide aangeven dat er een sterke vloot vaart. Van Rijsselberghe: “Het was leuk vandaag, er varen veel goede jongens mee deze week. Ook de jongere jongens komen goed mee, in grotere vloten krijgen zij minder kans zich naar voren te varen. Het is gaaf om te zien hoe zij vechten voor hun plekjes.” Sil Hoekstra is een van die jongere jongens, voordat hij het water op gaat geeft hij aan dat hij niet perse voor het resultaat gaat deze week. “Uiteindelijk wil je op ieder evenement toch wel goed varen.” Dat lukt hem, hij staat na dag 1 op een vierde plek overall. De Israëliër Tom Reuveny mengt zich tussen de Nederlanders op een derde plek na drie wedstrijden.

Fransen aan de leiding in de RS:X jeugd

Bij de jeugd zijn de Fransen na een dag varen het sterkst. Yun Pouliquen vaart een steady dag, alle drie de races eindigt hij in de top 2. Hiermee leidt hij nu het klassement aan. “Het was een goede dag, de condities buiten zijn super en ik had leuke battles met mijn teamgenoot Fabien Pianazza.” Pianazza staat met twee punten minder op een tweede plaats. De, eveneens, Frans Mathis Ghio staat voorlopig op een derde plaats. Pouliquen heeft zijn doel voor de rest van deze week ook geformuleerd: “Ik ga deze eerste positie behouden.”

Medemblik favoriet van Italiaanse RS:X surfster

De Italiaanse Flavia Tartaglini staat na drie wedstrijden op een eerste plaats. “Medemblik is een van mijn favoriete plekken om te varen, de laatste jaren ben ik hier niet geweest. Maar ben blij nu weer terug te zijn. Vandaag ging heel goed, de condities zijn goed, ik kijk uit naar de komende dagen.” Lilian de Geus staat 1 punt achter haar op een tweede plek, zij gaat deze week stiekem wel een beetje voor de winst. “Op ieder evenement probeer je goed te varen, en deze regatta heb ik nog nooit gewonnen. Vorig jaar werd ik tweede, het zou toch leuk zijn hier in eigen land een keer te winnen.”

Inkomen voor de talenten in de 49er en 49erFX

De 49er en 49erFX varen samen op 1 baan, het waait redelijk hard. De talenten in de boten moeten deze eerste dag nog een beetje inkomen. In de 49er zijn de Koreanen het sterkst, Bongjin Chae en Dongwook Kim winnen beide races en bouwen zo op de eerste dag al een voorsprong van 6 punten op. Bij de 49erFX leiden Femke van den Berg en Elise de Ruyter de vloot aan met een totaal van 5 punten.

De Hansa klasse heeft vandaag niet gevaren, voor hen stond er teveel wind. Woensdag zijn de voorspellingen lichter en starten zij om 12.00 uur alsnog hun Regatta.

Foto: Femke van den Berg & Elise de Ruyter in de 49erFX door fotograaf Sander van der Borch

Auteur:

  • Anke Haadsma

    Anke Haadsma is een geboren en getogen zeilster. Als klein meisje werd ze door haar ouders in de zeilboot gezet en is hier nooit meer uitgekomen. Na haar studie journalistiek koos ze voor een carrière in de watersport. Nu zie je haar regelmatig langs de waterlijn als communicatie en pr medewerker op zeilevenementen. Voor Clubracer levert ze zeilverhalen, interviews en verslagen van zeilevenementen af.

Voor u geselecteerd: