Uitdagende tweede dag door moeilijke wind op de Medemblik Regatta

Medemblik Regatta

Het is geen makkelijke dag voor zeilers en wedstrijdcomités op een dag die begint met nauwelijks wind. Toch worden alle geplande wedstrijden gevaren en sluit de Medemblik Regatta de dag af in de volle zon.

De Hansa klasse begint vandaag haar Medemblik Regatta. Waar de eerste dag te veel wind stond om te varen, is er nu eigenlijk net te weinig wind volgens een aantal zeilers. De Nederlandse Finy Teitsma, in de Hansa 303, kijkt redelijk tevreden terug op haar eerste dag: “De laatste wedstrijd ging niet zo goed, er kwam gedurende de wedstrijd wat meer wind bij. De vlagen ving ik niet allemaal goed op en daardoor schepte ik aardig wat water. Vervolgens was ik weer meer bezig met het water, dan met de wedstrijd.” Haar concurrent Nick Kruizinga weet hierdoor een mooie voorsprong op te bouwen en wint die laatste wedstrijd. Na de eerste dag staat hij eerste in het klassement, Teitsma staat op een tweede plek. 

In de Hansa Liberty staat de Brit David Durston eerste. De Nederlandse Vera Voorbach komt hier achteraan op een tweede plek. Derde is Paul Phillips (GBR) met slechts 1 punt verschil op Voorbach.

Koreanen aan de leiding in de 49er klasse

In de 49er klasse gaan de Koreanen flink aan de leiding. Bongjin Chae en Dongwook Kim bouwen na twee dagen een voorsprong op van 11 punten. “Vandaag waren er veel winddraaiingen, gister was de wind stabieler. Voor ons was dat leuker, maar het was vandaag ook heerlijk varen met de zon erbij.” Pim Schep staat op een tweede plek: "Het was even wennen, gisteren waaide het vrij hard voor ons. Vandaag was ook nog best lastig, we voeren dicht bij de dijk en de wind draaide continu. Maar de laatste wedstrijd wonnen we nog van de Koreanen, dat was leuk.” 

Bij de 49erFX ligt alles nog dicht bij elkaar. Femke van den Berg en Elise de Ruyter staan aan de leiding, op slechts twee punten verschil met Florine Bramervaer en Julia van der Vaart. 

Wachten op wind in de RS:X klass

De RS:X klassen moeten vandaag wachten op wind, maar na een uur uitstel worden zij alsnog het water op gestuurd. Bij de heren blijft Kiran Badloe aan de leiding, op de voet gevolgd door Sil Hoekstra. “Het was super moeilijk vandaag met veel vlagen. De eerste twee wedstrijden heb ik goed gevaren, alleen de laatste wedstrijd was wat minder.” Hoekstra vaart een 3, een 2 en een 12, dat laatste resultaat kan hij aftrekken in het totaalklassement. Hiermee komt hij op slechts twee punten achter Badloe te staan. De Spanjaard Ivan Pastor staat na 6 wedstrijden op een derde plek.

Bij de vrouwen pakt Lilian de Geus (NED) de leiding over van de Italiaanse Flavia Tartaglini na twee sterke races die ze beide als eerste finisht. De Poolse Zofia Noceti Klepacka behoudt de derde plaats.
Ook bij de jeugd wisselen de nummers 1 en 2 van plek. De Fransman Fabien Pianazza wint alle races vandaag en pakt de leiding over van Yun Pouliquen die nu op een tweede plaats overal staat. Leonidas Tsortanidis (GRE) vaart vandaag de top 3 binnen.

Auteur:

  • Anke Haadsma

    Anke Haadsma is een geboren en getogen zeilster. Als klein meisje werd ze door haar ouders in de zeilboot gezet en is hier nooit meer uitgekomen. Na haar studie journalistiek koos ze voor een carrière in de watersport. Nu zie je haar regelmatig langs de waterlijn als communicatie en pr medewerker op zeilevenementen. Voor Clubracer levert ze zeilverhalen, interviews en verslagen van zeilevenementen af.

Comments

Voor u geselecteerd: