Zeilers weerbericht weekend 25-26 mei 2019

Weerkaart vrijdag 24 mei 2019

Rustig en zacht weekend. In eerste instantie beïnvloedt een hogedrukgebied ons weer gunstig maar zondag 26 mei ’19 komen onder de invloed van een frontale depressie. Een uitloper van het Azorenhoog, gepositioneerd in de Golf van Biskaje, zorgt voor zonnige perioden.

In de loop van zaterdagnamiddag 25 mei ’19 wordt de aangevoerde lucht lichtjes onstabiel. Tegen zaterdagavond 25 mei ’19 trekt een frontale depressie richting het noorden van Schotland. Het bijhorende warmfront zorgt in de loop van zondag 26 mei ’19 voor meer bewolking. De neerslag blijft beperkt. In de warme sector wordt zondag 26 mei ’19 warme lucht naar onze streken gepompt. Zondagnacht 26 mei ’19 passeert dan het bijhorende koufront.

Zaterdag 25 mei wisselen wisellen wolkenvelden en soms nog brede opklaringen elkaar af. In de loop van de dag wordt de aangevoerde lucht onstabieler en zijn enkele buien mogelijk. Matig tot goed zicht. Maxima rond 15 °C. Minima rond 10 °C.

Wind op zee: Matige wind (7-10 kt) uit O. Tijdelijk wordt de wind zwak tot matig (4-8 kt) uit veranderlijke richting, in de loop van de namiddag draaiend naar WZW tot W en toenemend tot matig (7-11 kt).  Golven rond 0.5 m.

Wind aan de kust: Zwakke tot matige wind (4-8 kt) uit O. Tijdelijk wordt de wind zwak (4-6 kt) uit veranderlijke richting, na de middag draaiend naar NNW en toenemend naar matig (7-11 kt).  Golven rond 0.5 m.

Rukwinden: Niet van toepassing.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht wordt geleidelijk onstabieler. In de loop van de namiddag kan thermiek voor een zeebrieseffect zorgen waardoor de wind langs de kust ruimt en enkele knopen in kracht toeneemt.

Weerkaart zaterdag 25 mei 2019

Zondag 26 mei start nog met opklaringen maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe gevolgd door regen of buien ’s avonds en ‘s nachts. Goed zicht. Maxima rond 18 °C. Minima rond 11°C.

Wind op zee: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit ZW, toenemend tot vrij krachtig à krachtig (20-25 kt). Golven rond 0.9 m, toenemend tot 1.2 m.

Wind aan de kust: Matige wind (8-12 kt) uit W, krimpend naar WZW en toenemend tot matig à vrij krachtig (15-20 kt). Golven rond 0.6 m, toenemend tot 0. m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht wordt ‘s avonds en 's nachts onstabiel.

Weerkaart zondag 26 mei 2019

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: